Veilig klussen op hoogte

  • Klusjes
  • januari 12, 2021
  • Comments Off
dakbeveiliging

Als je gaat klussen op het dak dan moet je er niet alleen voor zorgen dat je de juiste materialen hebt en de klus goed uitvoert, maar als je boven de 2,5 meter gaat werken, moeten er ook voldoende veiligheidsmaatregelen genomen worden. Je hoeft namelijk echt niet van een grote hoogte te vallen om letsel op te lopen. Als je op een dak werkt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Beter kun je wat extra geld uitgeven en wat meer tijd besteden aan de beveiliging van dit werk. Zo kun je je laten informeren door een professional als Eyecatcher Safety om het risico dat er iemand ernstig gewond raakt te verminderen.

Verschillende soorten valbeveiligingen

Er zijn verschillende soorten valbeveiligingen te onderscheiden. Op een plat dak is dakrandbeveiliging aan te bevelen. Hiermee plaats je iets aan de randen van het dak, waardoor de mensen die aan het werk zijn er niet vanaf kunnen vallen. Je kunt kiezen voor een tijdelijk hekwerk, dat je plaatst als er iemand op het dak moet zijn. We spreken hierbij van tijdelijke, collectieve dakrandbeveiliging. Het woord collectief duidt hier op het feit dat iedereen die zich op het dak bevindt beveiligd is. Dit in tegenstelling tot individuele dakbeveiliging, waarbij slechts één individu beschermd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een harnas dat aangetrokken wordt.

Een permanent hekwerk

Vinden er echter regelmatig werkzaamheden op het dak plaats, of is er een andere reden waarom vaker beveiliging nodig is, dan heeft een permanent hekwerk absoluut de voorkeur. Een permanent hekwerk staat stevig en biedt ten allen tijde de veiligheid die nodig is als iemand het dak betreedt. Tegenwoordig zijn dergelijke hekwerken in allerlei uitvoeringen, stijlen en materialen te vinden, waardoor het niet moeilijk is om er één in de stijl van het pand te laten plaatsen.

Verschillende manieren om te beveiligen

Behalve tijdelijke en permanente beveiliging voor op het dak zijn er meer soorten beveiliging die er voor zorgen dat je veilig kunt werken. Zo is vaste beveiliging van jouw dak mogelijk: het hekwerk dat als beveiliging dient, staat dan altijd rechtop. Er is echter ook dakrandbeveiliging die neergeklapt kan worden. Het voordeel hiervan is dat vanaf de grond niet zichtbaar is dat er beveiliging is aangebracht, mocht je bijvoorbeeld vinden dat dit hekwerk ontsiert of jou het uitzicht ontneemt. Is er een afspraak voor onderhoud of andere werkzaamheden op het dak, dan is die neerklapbare beveiliging snel weer opgezet.

Schakel bij een specialist in

Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, of krijg je sowieso liever advies voor de juiste beveiliging voor werken op jouw dak? Schakel dan een specialist in, die ter plaatse en in overleg met jou bepaalt wat de verstandigste keus is.

Previous «
Next »