Tuinverlichting kiezen: zo doe je dat

  • Klusjes
  • augustus 22, 2021
  • Comments Off
tuinverlichting kiezen

Er kunnen verschillende redenen zijn om je tuin te verlichten. Eén daarvan is veiligheid. Zo kies je verlichting voor een veiliger tuin.

Paalverlichting voor paden

Verlichte paden maken dat je in het donker gemakkelijker je weg kunt vinden en nergens tegenaan botst of zelfs valt. Lampen op zonne-energie zijn prima om paden te verlichten. Voor deze lampen heb je immers geen snoer nodig waar je over kunt struikelen of dat je weg moet werken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lampen die een zonnepaneel op elke lamp hebben. Ga voor gemakkelijk te installeren lampen die je in de grond kunt duwen, zoals prikspots. Bedenk wel dat je met lampen op zonne-energie meer lampen nodig hebt dan wanneer je elektrische lampen zou gebruiken. Dat komt doordat ze minder helder licht geven.

Plaats lampjes op trappen

Voor de veiligheid is het essentieel om verlichting op trappen aan te brengen. Vooral op plekken in de tuin waar je geen trap verwacht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je tuin hoogteverschillen heeft. Probeer prikspots aan weerzijden van de trap of ga inbouwspots kopen, zoals speciale trapspots.

Gebruik wandlampen en mini-schijnwerpers

Om je voor- en achterdeur te verlichten, kies je het beste een fellere lamp die het hele gebied rondom de deur verlicht. Wandlampen zijn een goede optie, net als mini-schijnwerpers. Deze lichten kunnen zowel decoratief als praktisch zijn. Zorg ervoor dat je aan je buren denkt wanneer je de lampen plaatst. Je wilt geen schijnwerper die direct in iemands slaapkamer schijnt.

Verlicht het terras

Verlichting op het terras zorgt ervoor dat je in het donker net zo snel over het terras kunt lopen als overdag. Het helpt ook om eventuele obstakels op tijd te zien. Denk aan een tuintafel met stoelen of potten met planten. Zorg ervoor dat je lampen kiest die helder genoeg zijn om het hele terras te verlichten.

Previous «
Next »