Aan de slag met behang? Zo pak je dat aan

  • rogier
  • januari 5, 2021
  • Comments Off
Muur behangen stappenplan

Behang is momenteel echt trendy. Er is dan ook een enorm aanbod in de meest uiteenlopende kleuren, patronen en soorten. Maar weet je ook hoe je een muur moet behangen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet natuurlijk wel weten hoe je deze klus aanpakt. Met onze tips zoals het muur behangen stappenplan en onze muur behangen tips gaat je dat zeker lukken!

Muur behangen stappenplan

De ondergrond

De wanden of muren moeten glad, egaal en droog zijn. Verwijder oud behang, behalve wanneer het nog goed tegen de wand bevestigd is (strak, onbeschadigd). Bouwbehang moet altijd worden verwijderd, bijvoorbeeld met een stoomapparaat.
Verwijder spijkers en schroeven en vul gaatjes en oneffenheden op met vulmiddel. Is je muur of wand erg beschadigd? Overweeg dan om deze te (laten) stucadoren. Het behangen moet je dan wel een aantal maanden uitstellen.
Bij een vlekkerige ondergrond kun je de ondergrond het beste een keer schilderen, bijvoorbeeld met een verfspuit.
Strijk gipswanden of zuigende ondergrond in met een voorstrijkmiddel

De juiste behangsoort kiezen

Globaal gezien zijn er 3 soorten behang
Papier (eenlaags = simplex, tweelaags= duplex, met houtvezel = rauhfaser)
Vlies, makkelijk aan te brengen ZONDER behangtafel
Vinyl, door de waterafstotende kunststoflaag ook heel geschikt voor keuken en badkamer en van zwaardere kwaliteit dan papierbehang.

Behangselplak

Stem de behangselplak af op het soort behang dat je hebt gekocht! Wanneer je geen kant en klare behangselplak hebt, maak de behangselplak dan pas aan op het moment dat je alles binnen handbereik hebtl

Ruim op

Zorg dat je goed kunt werken en maak de ruimte zoveel mogelijk leeg en dek vloer of meubels af om ze tegen eventuele behangselplak te beschermen.

Zet de volgende zaken klaar

Stabiele ladder
Behangtafel (niet bij vliesbehang)
Behangschaar
Stanleymes
Behang
Behangselplak en houten roergarde
Lijmborstel
Aandrukrol
Nadenroller
Loodlijn
Bouwlamp
Verfspuit (optioneel)

Aan de slag

Knip nu de banen op maat, dat wil zeggen dat elke baan minstens 10 centimeter langer moet zijn dan de hoogte van de wand. LET OP ! Dit geldt alleen voor behang zonder patroon!
Heeft je behang een patroon? Knip dan alleen de eerste baan 10 centimeter langer dan de hoogte van de wand.
Leg deze baan nu plat op de grond of op een behangtafel. Let er op dat het patroon niet ondersteboven zit. Behang je van links naar rechts? Leg de rol behang dan rechts van de eerste baan en schuif net zoveel totdat het patroon naadloos aansluit en knip de tweede baan even lang is als de eerste baan (dus hoogte wand + 10 centimeter. Leg de tweede baan bovenop de eerste baan etcetera.
Behang je van rechts naar links? Leg de rol behang dan links van de eerste baan etcetera.
Werk in elk geval altijd van een raam af.

Voor je begint eventuele afdekramen van stopcontacten verwijderen. LET OP schakel hiervoor eerst de stroom in de meterkast uit.

Neem de eerste baan en smeer die in met lijm, of bij vliesbehang, smeer de muur in met lijm. Laat de bovenkant van het behang zo´n 5 centimeter oversteken. Controleer met de loodlijn of het behang recht hangt en druk het behang voorzichtig met een lijmborstel (zonder lijm) of aandrukroller tegen de wand. Werk hierbij vanuit het midden naar beneden en naar boven. Met een scherp stanleymes en behangspatel kun je het teveel aan de bovenzijde van het behang wegsnijden. Breng op dezelfde manier de tweede baan aan en zorg dat deze strak en naadloos op de eerste baan aansluit. LET OP bij patronen. Met een nadenroller kun je de banen nog strakker tegen elkaar plaatsen. Voor optimaal zicht op je werkzaamheden gebruik je natuurlijk een bouwlamp.

Heb je over een stopcontact behangen? Druk het behang aan tegen de inbouwdoos en haal de baan even los. De contouren van de inbouwdoos zijn nu zichtbaar. Knip vervolgens met een schaar de grootte van de inbouwdoos uit en monteer het afdekraam weer.

Muur behangen tips

Let bij het kopen van behang er op dat je altijd rollen van dezelfde batch (kleurcode) koopt. Er zou kleurverschil tussen twee verschillende batches kunnen zitten.
Koop om bovenstaande reden ook liever een paar rollen behang extra.

Zorg dat je een lichtvochtige doek, bijvoorbeeld microvezel bij de hand hebt om lijmresten direct te kunnen verwijderen.

Komen de randen van het behang los? Wrijf ze nog eens in met een fijne borstel met wat lijm erop in.

Krijg je luchtblaasjes niet met een borstel weggewreven? Prik ze voorzichtig met een naald door of snijd grotere blazen voorzichtig met een scherp stanleymes in. Duw overtollige lijm er voorzichtig uit en dep het met een lichtvochtige doek af.

Previous «
Next »