Tl-verlichting, is het nog van deze tijd?

  • Klusjes
  • maart 20, 2019
  • Comments Off
lampdirect

Elke klusjesman heeft een ruimte nodig waar hij zijn klussen voorbereid. Of zelfs helemaal uitvoert. Meestal is dit een garage, een schuur of een loods. En vaak zijn dit soort ruimtes niet volgens de laatste trends ingericht. Dus hangt er een Tl-buis aan het plafond. Maar kan dat eigenlijk nog, in een tijd waarin we alleen nog maar horen over led?

De weggooimaatschappij

Laten we vooropstellen dat we ook geen fan zijn van alles zomaar weggooien. Dus ook als een ledlamp eigenlijk beter voor het milieu is, is het afdanken van een Tl-lamp zonde en zelfs verspilling. Hij doet het nog, dus waarom zou je er meteen afscheid van nemen? Dus ook als de verlichting het begeeft, koop je nieuwe buizen. Een tl-buis geeft nu eenmaal goed licht en dat kun je wel gebruiken, tijdens het klussen.

De techniek van de lampen

Waarom is led eigenlijk beter voor het milieu? We leggen het voor je uit. Voor led is een manier van verlichten ontwikkeld die efficiënter is dan de techniek die gebruikt is bij Tl. Dit geldt overigens ook voor de techniek van gloeilampen. Wat gloeilampen en tl-buizen gemeen hebben, is dat ze warm worden. Daarin verliezen ze de helft van de energie die ze verbruiken. Het komt er dus op neer dat led veel minder energie verbruikt en alleen daarom al groener is.

Conclusie

Nu de conclusie van dit verhaal. Natuurlijk is led dus een groenere keuze. Maar zo lang de buizen het nog doen… Hangt de Tl prima zoals hij hangt? Wacht dan nog even tot het geheel aan vervanging toe is. De afvalberg is al hoog genoeg! Schaf je toch een nieuw armatuur aan? Bijvoorbeeld omdat je je klusplek wél trendy in wilt richten. Ga dan voor ledverlichting en bespaar op je energiekosten.

Previous «
Next »