• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Waarom kan een warmtepomp voor geluidsoverlast zorgen?

Waarom kan een warmtepomp voor geluidsoverlast zorgen?

  • Klusjes
  • januari 8, 2021
  • Comments Off
warmtepomp

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke vervanger voor een cv-ketel en zorgt op een duurzame manier voor warm water, het verwarmen, en in sommige gevallen ook het koelen, van je huis. Algemeen kun je zeggen dat een warmtepomp meestal is voorzien van een binnendeel, welke lijkt op een HR-ketel, soms wat kleiner en soms wat groter. Hoe het buitendeel eruit ziet hangt af van het soort en de warmtebron. Daarnaast maakt elke warmtepomp gebruik van een koudemiddel om de warmte van de bron te winnen en in de woning te brengen. Een nadeel ervan is de geluidsoverlast door warmtepomp, maar gelukkig kun je daar met onderstaande tips iets aan doen.

Ventilator voor de warmtewisselaar

In de meeste soorten buitenlucht waterpompen zit een ventilator om voldoende buitenlucht door de warmtewisselaar te leiden. Dat is nodig om warmte uit de lucht te kunnen onttrekken en de warmtepomp zijn werk te laten doen. Aangezien deze ventilator meestal aan de buitenkant van de waterpomp zit, kun je deze horen en kan deze in bepaalde gevallen zelfs voor overlast zorgen. Dit buitendeel wordt vaak tegen de gevel of in de tuin geplaatst, waardoor vooral anderen last kunnen hebben van het geluid.

De compressor zorgt ook voor geluid

Ook de compressor, die elke warmtepomp heeft, zorgt voor geluid. Deze is er om de opgenomen lage temperatuur warmte uit de bron te kunnen controleren en een bruikbare temperatuur te verkrijgen. Afhankelijk van het type warmtepomp zit de compressor in het buitendeel van de warmtepomp, zoals bij de meeste buitenlucht warmtepompen, of in het binnendeel van de warmtepomp. Zit de compressor in het binnendeel, dan is er bij het ontwerp meestal rekening gehouden met het geluid en zijn er geluidsisolerende maatregelen genomen.

Een hoog toerental zorgt voor meer geluid

Het aantal toeren dat de warmtepomp maakt, bepaalt hoeveel geluid er wordt geproduceerd. Het benodigde toerental is onder andere afhankelijk van de grootte van de onderdelen, ofwel het vermogen van de warmtepomp. Andere factoren die een rol spelen zijn de vorm van de ventilatorbladen en de door de fabrikant genomen geluidsisolerende en trillingsdempende maatregelen in het ontwerp van de warmtepomp. Elke warmtepomp maakt dus een ander geluid.

Zorg voor meer vermogen dan nodig is

Vaak heeft een warmtepomp meer vermogen dan noodzakelijk is, op die manier hoeven de compressor en de ventilator minder toeren te maken. Hierdoor zal de pomp minder geluid produceren dan een warmtepomp die exact het benodigde vermogen kan leveren. Daarom kan het om geluid beperkende redenen interessant zijn een iets grotere warmtepomp te kiezen.

Previous «
Next »