Waar moet je op letten als je hout gaat kopen voor een doe-het-zelf project?

  • Klusjes
  • juni 2, 2022
  • Comments Off
hout kopen

Als je een doe-het-zelf-bouwproject voor thuis kan het lastig zijn om het juiste hout te kopen. Een ding dat mensen vanaf het begin vaak over het hoofd zien, is hoe ze in de winkel naar goed hout kunnen zoeken voor hun projecten. Er zijn namelijk veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het kopen van hout voor doe-het-zelf-houtbewerking projecten. Vooral als je balken of plaatmateriaal online wil kopen. Tijd dus om je te helpen met het beste hout te kopen voor je doe-het-zelf projecten.

Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden om te beslissen welk type hout je wil voor jouw doe-het-zelf-houtbewerking projecten. Houtsoorten die doorgaans in bouwmarkten verkrijgbaar zijn, zijn onder meer:

– Pijnboom

– Populier

– Eik

– Ceder

– Cipres

– Multiplex

– Behandeld hout

Het nadeel van het kopen van hout voor houtbewerking projecten bij een bouwmarkt is dat ze meestal geen hout van hoge kwaliteit hebben, ze zijn overgeleverd aan hun leveranciers en je betaalt de marktprijs, zelfs voor slecht hout. Als je naar een specialist gaat, een bedrijf dat alleen maar hout verkoopt, kun je vaak kiezen uit verschillende kwaliteiten. Daarom zijn gespecialiseerde hout winkels en lokale houtzagerijen de beste plekken om hout van hoge kwaliteit te kopen van houtsoorten waar je misschien niet aan had gedacht, maar waar zo’n specialist je op kan wijzen.

Speciale hout winkels en houtzagerijen bieden ook zaagsneden van hoge kwaliteit met gedroogde en geschaafde gladde planken die bijna altijd glad en recht zullen zijn. Daarnaast zijn de mensen die er werken meestal erg geïnteresseerd in hout en praten graag met je over wat je nodig hebt.

Houtsoorten die beschikbaar zijn voor doe-het-zelf projecten

Er zijn veel houtsoorten te koop voor doe-het-zelf projecten, waaronder hardhout en zachthout, evenals multiplex en onder druk behandeld hout voor buitenprojecten. Laten we eens kijken naar de verschillende opties!

Hardhout

Over het algemeen gaan de meeste doe-het-zelvers niet voor extreem duur hardhout. Eiken en populieren de beste hardhoutsoorten voor doe-het-zelf projecten. Deze zijn meestal altijd verkrijgbaar bij de plaatselijke bouwmarkt en zijn relatief kostenefficiënt. Het ligt natuurlijk aan je smaak, maar wij houden persoonlijk van het uiterlijk van populier. Het kan een erg mooi patroon en kleur hebben.  Het ding om op te letten bij populier is dat het vaak een groene tint kan hebben, dus zorg ervoor dat je die stukken vermijdt.

Eiken is prachtig en heeft een mooie nerf. Eik is meestal altijd recht, stevig, heeft een goede kleuring en heeft weinig gebreken. Het is echter wel de duurste houtsoort die je in een winkel kunt vinden, maar als je een project hebt waar eikenhout goed bij past, is dit een geweldige keuze!

Previous «
Next »