• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Tips voor de bewerking van multiplex: hoe verwerk je dit materiaal?

Tips voor de bewerking van multiplex: hoe verwerk je dit materiaal?

  • Klusjes
  • maart 14, 2020
  • Comments Off
multiplex plaat

Multiplex platen worden veel in de professionele bouwwereld gebruikt, maar ook door particulieren. Ze kunnen toegepast worden om constructies te maken, maar zijn ook populair om wanden en ruimtes netjes en snel af te werken. Van multiplex materiaal mag in ons land gesproken worden, als het platen betreft die bestaan uit minimaal drie fineerlagen.het bewerken van multiplex platen is iets wat veel gebeurt. Maar multiplex materialen bewerken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Met de tips hieronder wordt het in elk geval een stuk gemakkelijker.

Opslag en laten acclimatiseren

Het eerste punt van aandacht bij gebruik van ,multiplex materiaal is de opslag hiervan. Zorg dat het multiplex op een vlakke ondergrond komt te liggen. De ruimte waar de platen opgeslagen worden, dient droog en onverwarmd te zijn. Bij opslag buiten is het van belang om een waterdicht maar goed ventilerend zeil te gebruiken. Belangrijk is ten slotte dat multiplex-platen tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Houd hier rekening mee als je de platen verplaatst naar andere ruimtes. Leg verder bij stapelen de zijkanten van het multiplex recht boven elkaar. Van belang is ten slotte bij opslag om gecoate platen niet over elkaar te schuiven, maar met dunne draaglatten te stapelen.

Aandachtspunten bij de bewerking van multiplex

Cruciaal bij de bewerking van multiplex-materiaal is om de randen af te schuren met minimale R3-waarde. De afschuining van de randen moet via de onderzijde gebeuren, voor een optimale hechting van verf cq. lak. Maak je gebruik van schroefgaten, kies dan voor een boring waarbij het boorgat verzinkt wordt voor de plaatsing van de schroefkop. Ten slotte mogen bij het plaatsen van multiplex de platen niet strak aan elkaar gemonteerd worden. Maak gebruik van een naad van minimaal 1 cm. Gebruik verder bij montering in een vochtige omgeving standaard RV-schroeven. Kies hierbij voor het voorboren van de gaten en gebruik een diameter boor met dezelfde breedte als de schroefdiameter. Wanner er gezaagd moet worden, is het verstandig om een zaagblad met fijne zaagtanden te gebruiken. Houd hierbij een verhouding aan van minstens zeven tanden per 25 millimeter zaagblad. Verder is het aan te raden om bij decoratie-multiplex, voorbehandeld materiaal of bij Paintplaten te kiezen voor een voorritser. Zorg ten slotte voor een goede borging als je het multiplex gaat zagen!

Previous «
Next »