Raam onderhoud en veiligheid in huis

  • rogier
  • april 26, 2023
  • Comments Off
Raam onderhoud en veiligheid in huis

In deze blog gaan we het onderhoud van ramen in huis onderzoeken, daarnaast geven we je tips voor nooduitgangen en het veiligheidsplan voor het gezin.

Ben jij in het bezit van een huis? Dan moet je raamkozijnen in de gaten houden, omdat de staat daarvan in de loop van de tijd kan veranderen. Frame materialen kunnen met name plastic, aluminium, staal, hout, met plastic bekleed hout en met metaal bekleed (staal of aluminium) hout zijn. Raamtypes zijn onder meer dubbel hangend, enkel hangend, openslaand, horizontaal schuivend, naar buiten geprojecteerd, naar binnen geprojecteerd en vast. 

Bij oudere ramen en kozijnen moeten huiseigenaren de beglazing of stopverf rond de glaspanelen zorgvuldig controleren, aangezien dit een kwetsbaar onderdeel van het raam is en de reparatie ervan tijdrovend is. Controleer bijvoorbeeld de panelen in stalen of aluminium kozijnen op tekenen van slijtage, zoals verharde kit. Controleer bovendien metalen vleugels op gaten die zijn geblokkeerd door verf, kit of vuil. Dit soort gaten zijn meestal gemakkelijk schoon te maken. 

Tochtstrips bij ramen en deuren zijn over het algemeen gemaakt van een van de volgende drie typen: metaal, schuimplastic of plastic. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Controleer ter verduidelijking het metaal op deuken, buigingen en rechtheid. Controleer schuimplastic op veerkracht en plastic strips op broosheid en scheuren. Zorg ervoor dat de tochtstrip stevig op zijn plaats wordt gehouden.

Controleer regelmatig de werking van de rolluiken en observeer hun staat en sluiting. Onderzoek luiken dicht bij de grond. Als alternatief, voor luiken die vanaf de grond niet bereikbaar zijn, onderzoek je de luiken vanuit het huis.

Raam onderhoud

Houd de staat van het luifel ook in de gaten, want de bevestiging aan de buitenmuur kan losraken. Vaak kan een bevestigingsmiddel in de mortelvoeg van een bakstenen muur gemakkelijk naar buiten worden getrokken of geschoven. Sommige ramen en glazen buitendeuren hebben luifels voor decoratie, zonwering en bescherming tegen het weer.

Veiligheidsplan

Je kunt niet voorbereid genoeg zijn hoe je in geval van nood moet handelen. Paniek en angst kunnen zich net zo snel verspreiden als een brand. Zorg daarom voor een vluchtroute en een ontmoetingsplek buitenshuis. Betrek zelfs de jongste gezinsleden erbij, zodat iedereen als een eenheid kan werken om veilig te ontsnappen.

Previous «
Next »