Hoe creëer je een industriële keuken?

  • Klusjes
  • september 9, 2020
  • Comments Off
industriële keuken

Een industrieel interieur is tegenwoordig enorm populair en we zien dat dit ook overwaait naar andere ruimtes in het huis, zoals de keuken. Eerder bespraken we al hoe je op een eenvoudige manier je keuken een renovatie kunt geven, in dit artikel gaan we in op de industriële keuken. Welke elementen bevat die en hoe kun je die in jouw keuken verwerken?

Wat is een industriële keuken?

Wat maakt een keuken industrieel? Dat komt vooral de materialen die gebruikt worden, dezelfde die gebruikt worden bij industriële interieurs, zoals beton, hout, staal en metaal. Naast het kiezen van deze industriële materialen, zijn er nog een aantal elementen die je keuken een industrieel karakter kan geven, zoals een bakstenen of betonnen muur, fabriekslampen en het gebruik van barkrukken.

Bakstenen muur

Een bakstenen muur is niet altijd heel snel te realiseren in je huis, maar het geeft wel een uniek industrieel karakter. Als je huis al een bakstenen muur heeft, maar er dan vooral gebruik van en verstop deze niet. Mocht je geen bakstenen muur hebben, dan kun je er één laten metselen. Let hierbij erop dat de muur wel een verweerde look krijgt, dit past namelijk het beste in een industriële ruimte. Een Wat tegenwoordig ook wel ziet, zijn in plaats van een stenen muur, zijn muurstrips van tegels. Dit zijn tegels met de voorkant van bakstenen erop, die je op de muur bevestigd.

Hoe creëer je een industriële keuken

Betonnen muur

Een alternatief voor een bakstenen muur, is een betonnen muur. Dit is makkelijker te realiseren dan een bakstenen muur. Je kunt dit combineren met een betonnen keuken, maar je kunt ook voor contrast gaan en voor een metalen/stalen of houten keuken kiezen. Het verschil tussen een stenen en een betonnen muur is dat een stenen muur meer karakter aan je interieur geeft en dat een betonnen muur een meer sobere en koele uitstraling heeft. Daarom kun je het beste beton combineren met hout, waardoor je meer warmte aan je keuken toevoegt. Dit kun je ook doen door houten, natuurlijke accessoires in je keuken te gebruiken.

Een kookeiland

Een kookeiland past ook heel erg goed in een industriële keuken. Je kunt bijvoorbeeld het aanrechtblad uitvoeren in beton of kiezen voor metalen kastjes. Een kookeiland is een fijne plaats om te koken, maar ook om aan te eten, als je er ruimte voor hebt tenminste. Zo kun je barkrukken bij je kookeiland plaatsen en tijdens het eten kletsen met je visite. Het kookeiland verandert hierdoor in een hoge eettafel, waar barkrukken ideaal voor zijn. Voor een industrieel karakter, kies je voor metalen/stalen barkrukken.

Grote, oude lampen

In de meeste keukens vinden we spotjes als verlichting, maar dat kan natuurlijk niet in een industriële keuken, daar wil je grote lampen ophangen, het liefst tweedehands uit een oude fabriek uit het Oostblok. Tegenwoordig worden ook nieuwe industriële lampen vervaardigd, maar er gaat natuurlijk niets boven de ‘real deal.’

Het gebruik van beton

Beton is een materiaal die veel gebruikt wordt in een industrieel interieur. Beton is een natuurlijk materiaal dat erg zwaar is en gemaakt van een duurzaam materiaal. Het wordt vaak gebruikt voor het aanrechtblad in de keuken, maar ook voor de kastjes of bijvoorbeeld een kastenwand kan het toegepast worden. Beton geeft een sobere en natuurlijke uitstraling aan je keuken. Beton wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld de kleur wit en elementen met een strakke uitstraling, zoals de keukenkastjes. Als je beton combineert met hout of bijvoorbeeld een bakstenen muur, voeg je warmte aan je keuken toe, iets dat een industriële keuken best mag hebben.

Een metalen keuken

Een stalen of een metalen keuken wordt veel gebruikt in restaurants, bedrijfskantines, café’s of brasseries. Dit heeft te maken met de duurzaamheid van het materiaal, maar ook is staal/metaal makkelijker schoon te houden dan hout. Ook jij kunt een industriële keuken creëren met stalen/metalen kastjes, aanrechtblad, kookeiland en/of kastenwand.Een stalen/metalen keuken heeft ook een sobere en koude uitstraling. Ook hier is het dus aan te raden om dit te combineren met hout. 

Gebruik hout in je industriële keuken voor warmte

Hout is een veelgebruikt materiaal in huis. Ook in de keuken kun je hier goed mee werken. Wat dacht je van een houten aanrechtblad of houten kastjes? Het hout wat het beste past in een industriële ruimte, is hout wat een geleefd heeft en daardoor een oud uiterlijk heeft. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld afvalhout, pallethout of steigerhout gebruiken. Gebruik in ieder geval geen nieuw hout, doe je dit wel, bewerk het dan zo dat het oud lijkt. Mocht je hout in de keuken gebruiken, zorg er dan ook voor dat het hout een strakke uitstraling heeft. En geen klassieke/landelijke uitstraling, met bijvoorbeeld inkepingen, randen enz.

Hout verven

Als je met hout gaat werken, kun je dit uiteraard verven in elke gewenste kleur die je wil. De kleuren wit, zwart en grijs zijn bijzonder geschikt voor een industriële keuken. Bij het verven heb je twee mogelijkheden: je kunt het hout helemaal verven, maar je kunt het hout ook zo verven dat het net lijkt alsof het hout al heel oud is en de verf bijna afgebladderd is. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Een houten industriële keuken heeft een warme uitstraling en door het gebruik van oud/geleefd hout is deze uniek. Dit komt doordat geen stuk hout hetzelfde is.

Previous «
Next »