Onderhoud van je houten vloer

  • Klusjes
  • maart 10, 2018
  • Comments Off

Jaarlijks onderhoud houten vloer

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van uw houten vloer. Het is daarom van belang om deze goed te onderhouden. Voor het jaarlijks houten vloer onderhoud zijn de houtsoort en het type van uw vloer niet van belang. Krassen kunnen ontstaan in elke houtsoort en alle houten vloeren kunnen uitzetten en krimpen. Wat wél van belang is voor het jaarlijks houten vloer onderhoud is de afwerking die u heeft gekozen: was, olie, lak of hardwax. U kunt uw houten vloer zelf onderhouden of dit uitbesteden.

Was

Het voordeel van een houten vloer die behandeld is met was is de diepe kleur en glans van de vloer. Nadelen zijn dat de vloer veel onderhoud nodig heeft en gevoelig is voor vocht. Een vloer die behandeld is met was moet regelmatig geboend worden met een boendoek of een boenmachine. Door het boenen van de vloer zal de glans terugkomen. Wanneer de glans na het boenen niet terug komt, zal er een nieuwe waslaag aangebracht moeten worden. Dit kunt u eenvoudig zelf doen met een wasdoek of een boenmachine.

Olie

Een geoliede vloer is goed bestand tegen vloeistoffen en is eenvoudig zelf te onderhouden. Een geoliede vloer moet wekelijks gezeept worden. Dit kunt u eenvoudig zelf doen met een dweil. Daarnaast moet een geoliede vloer elke 2 tot 3 jaar in de onderhoudsolie gezet worden. U kunt dit zelf doen, maar het is wel verstandig om een boenmachine te gebruiken.

Lak

Gelakte vloeren vragen weinig onderhoud en zijn goed bestand tegen vloeistoffen. U kunt deze houten vloer zelf onderhouden. Bij gelakte vloeren is eigenlijk geen sprake van jaarlijks onderhoud houten vloer. Om de vloer mooi te houden kunt u de vloer wel 3 tot 4 keer per jaar behandelen met polish. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen met een polish doek.

Hardwax

Wanneer u een vloer met hardwax tijdig onderhoudt, is deze vloer goed bestand tegen vocht. Krassen en vlekken zijn op een hardwax vloer lokaal bij te werken, maar dit is wel lastiger dan bij een geoliede vloer. Een hardwaxvloer dient 2 tot 3 maal per jaar te worden voorzien van een onderhoudsolie. De olie kan eenvoudig worden aangebracht met een hardwax doek. Wanneer u meer glans wilt, kunt u de olie ook aanbrengen met een boenmachine.

Previous «
Next »