Maak van je garage een woonruimte

  • Klusjes
  • juni 9, 2017
  • Comments Off

Tegenwoordig is het helemaal niet vreemd om de garage als kamer te betrekken, zodat je extra woonruimte creëer. Een huis kan er op meerwaarde op voorruit gaan met een extra kamer in een woonhuis. Als je een echte doe het zelf klusser bent, is een garage verbouwen zeker wat voor jou. Er zijn een aantal dingen waar men wel rekening mee moet houden, om dit daadwerkelijk te kunnen realiseren. Met een simpele stappenplan is het eerste begin al gezet!

Het begin van een garage tot woonruimte

Alvorens het op papier te hebben gezet en een mooie bouwtekening van hoe het na afloop eruit moet komen te zien, is het handig om eerst te informeren naar mogelijke vergunningen, die hiervoor misschien nodig zijn. Het ligt bij iedere gemeente namelijk anders. Als je flink gaat verbouwen is het belangrijk of de garage aan alle bouwtechnische aanpassingen voldoet. Vraag hier ook informatie aan bij de gemeente.
Een garage die als leefruimte gaat fungeren, moet aan bepaalde eisen voldoen. Je mag er pas in wonen als het goed geïsoleerd en waterdicht is. Tevens moet er voldoende ventilatie aanwezig zijn.

Isolatie

Wand- of gevelisolatie isoleert de (binnen)wand, wat met bekledingsplaten wordt afgewerkt. Je kunt ervoor kiezen om panelen die al geïsoleerd zijn, de kant- en klare isoleerpanelen. Met vochtbestendige lijm kunnen de panelen bevestigd worden. Ramen kunnen met HR-glas worden geïsoleerd.
Ventilatie
Door ventilatieroosters kan de ruimte geventileerd worden, het is ook van belang dat er een raam opengezet kan worden, om door te luchten. Houdt er rekening mee dat de binnenmuur vrij is van vocht en er genoeg ventilatie tussen de buitenmuur en het isolatiemateriaal is.

Tips

  • Check je inboedel- en opstalverzekering. De herbouwwaarde moet worden getaxeerd
  • Zorg voor voldoende inbraakpreventie
  • Is de verwarmingsketel nog goed of is hij aan vervanging toe
  • Maak eventueel een nieuw stoppenkast aan voor de nieuwe stopcontacten
  • Rookmelder
Previous «
Next »