Maak je eigen keukengereedschap

  • Klusjes
  • juni 8, 2017
  • Comments Off

Een avondje gezellig uit met vrienden, daar hebben we allen wel eens zin in. Voor creatieve keukenprinsen of -prinsessen onder ons is het nog veel uitdagender om zelf voor vrienden en familie te kunnen koken. Schuilt er een echte doe-het-zelver in jou? Maak dan je eigen keuken accessoires om nog meer succes te oogsten!

Snijplank

Een eerste leuk project om zelf te maken is een mooie, stevige snijplank. Degelijke houtsoorten om hiervoor te gebruiken zijn eik en beuk. Wie de kans heeft om een onbewerkte plank op de kop te tikken kan deze eenvoudigweg schuren en bewerken met olie. Denk bij olie bijvoorbeeld aan druivenpitolie, deze is neutraal van smaak en geur en je hoeft je geen zorgen te maken met een bepaalde voedselallergie zoals bij notenolie.

Je kunt ook aan de slag met individuele plankjes die je aan elkaar kan lijmen. Hou hier zeker rekening met het soort lijm dat je gebruikt. Het is de bedoeling dat je voedsel bewerkt op de snijplank, dus de lijm moet neutraal zijn en helemaal niet giftig. Vraag hiervoor zeker raad in je hobbymarkt.

Broodplankjes

Denk ook eens aan een set van leuke, kleine snijplankjes, die je kunt gebruiken bij het ontbijt in plaats van een bord. Laat vooral je fantasie de vrije loop! Ook deze kun je regelmatig bewerken met druivenpitolie voor een goede bescherming.

Onderzetters

Onderzetters zijn handig tegen vlekken op de salontafel. Maak een setje van zes onderzetters als cadeautje voor een bezoekje bij vrienden. Hier kun je ook aan de slag met houtsoorten als beuk of populier, dat iets lichter is van kleur en structuur. Gebruik een gekleurde olie om de onderzetters af te werken in een kleur die past bij het interieur.

Spaar je oude wijnkurken. Eens je er voldoende hebt kun je schijfjes kurk aan elkaar lijmen met een speciale houtlijm om onderzetters mee te ontwerpen. Schilder de kurk met een verf op waterbasis in originele felle kleuren voor een zomerse toets!

Besluit

Je eigen keukengereedschap uit hout is authentiek, gebruik het in eigen keuken of schenk ze als origineel en uniek cadeau.

Previous «
Next »