Hoe moet ik een elektrische kookplaat aansluiten?

  • Klusjes
  • november 28, 2017
  • Comments Off

Een elektrische kookplaat aansluiten

Er bestaan verschillende soorten elektrische kookplaten. Het gaat hierbij om inductie, keramisch en traditionele kookplaten en zijn verkrijgbaar met 1 tot 6 kookzones. Een elektrische kookplaat aansluiten is niet moeilijk maar hoeft wel enige aandacht. In de meeste gevallen sluit je de kookplaat niet aan op een normaal stopcontact zoals bekend met andere huishoudelijke apparaten. In de meterkast is altijd een aparte kookgroep aanwezig en deze moet voldoende stroom kunnen afgeven om de elektrische kookplaat van voldoende stroom te voorzien. Bij onvoldoende levering bestaat de kans dat het apparaat niet of alleen maar gedeeltelijk werkt, of dat de stoppen doorslaan.

Welk stopcontact heeft mijn elektrische kookplaat

Er bestaan 2 soorten stopcontacten. Het meest gangbare type is de geaarde 2-polige stopcontact. Daarnaast is er een 5-polige stopcontact, ook wel bekend onder de naam perilex. Dit systeem maakt gebruik van krachtstroom, een systeem bedoeld voor apparaten die meer stroom gebruiken als gemiddeld. In plaats van 230 volt geeft dit systeem 400 volt waarbij het gebruik maakt van een zogenaamde 3-fasenaansluiting in de meterkast. Hoe de elektrische kookplaat aansluiten zal afhangen van het soort stopcontact en het vermogen van de kookgroep in de meterkast. Is deze te laag of niet aanwezig dan zal er eerst en nieuwe, aparte groep moeten worden aangelegd.

Wat zijn de fasen bij een elektrische kookplaat aansluiten

In Nederland bestaat een kookgroep altijd uit 1,2 of 3 fasen. Hoe hoger de hoeveelheid fasen, hoe meer wattage er mogelijk is om op de kookgroep aan te sluiten en de apparaten gezamenlijk te gebruiken. Het is eenvoudig om zelf te ontdekken hoeveel fasen de kookgroep bezit. Komen er 2 draden uit de onderkant van de groepenkast dan is er sprake van een 1-fase aansluiting. Zijn er 3 draden zichtbaar dan is er sprake van een 3-faseaansluiting. Een 1-fase aansluiting heeft de beschikking over 230 watt en 16 Ampère. Dit is goed voor een vermogen van maximaal 3680 watt.(230×16) De 3-fase aansluiting levert 3x 230 watt met een vermogen van minimaal 25 Ampère. Dit is goed voor maximaal 17250 watt. Ruim voldoende door de elektrische kookplaat aansluiten.

Hoe moet ik een elektrische kookplaat aansluiten

Er zijn verschillende soorten elektrische kookplaten met verschillende vermogens aan wattage. Dit staat vermeld op het specifieke kooktoestel. Bekijk aan de stekker en vooral voor hoeveel fasen het apparaat geschikt is. Ga hierbij nooit over de maximale aansluitingswaarde heen. Dit is de essentie op de vraag hoe moet ik een elektrische kookplaat aansluiten. Bekijk of de juiste aansluiting en stekker aanwezig zijn. Is dit het geval dan is het apparaat direct aan te sluiten. In alle andere gevallen moet de juiste stekker worden gekocht of een extra kookgroep worden geinstaleerd.

Previous «
Next »