Hoe goed is een powernap?

  • Klusjes
  • mei 4, 2017
  • Comments Off

Je kent het wel, je bent aan het werk of je bent thuis wat dingen aan het doen en ineens slaat de vermoeidheid toe. Je begint te geeuwen en je voelt je ogen dichtvallen. Het kan dan heerlijk zijn om je ogen even dicht te doen voor een kort dutje. Maar hoe goed is dit voor je? Helpt een powernap echt?

Redenen voor een powernap

Het blijkt dat een powernap erg goed voor je is. Te weinig slaap is namelijk erg slecht voor je gezondheid en je concentratie. Een dutje van vijf minuten is soms al voldoende om weer wat meer energie te krijgen. Met een powernap kun je je lichaam en geest overdag een flinke oppepper geven. Een korte powernap verbetert je productiviteit, alertheid, creativiteit en stressniveau. Normaal wanneer je begint in te kakken, drink je een kop koffie. Maar slaap werkt beter en langer dan cafeïne. In sommige landen is het recht op een powernap zelfs opgenomen in de cao zodat personeel tijdens het werken even kort kan slapen. Omdat je na een dutje productiever bent, haal je de tijd van het slapen makkelijk weer in. Wel is het belangrijk dat je je powernap elke dag doet. Doe je dit alleen zo nu en dan, dan breng je je natuurlijke slaapritme in de war en heeft het geen zin.

Het meest effectieve dutje

De meest effectieve powernap moet niet langer duren dan een half uur. Als je langer slaapt, word je duf wakker en verstoor je je nachtelijke slaap. De beste slaapduur is per persoon verschillend, de een heeft de meeste baat bij een dutje van vijf minuten en de ander heeft zeker wel twintig minuten nodig. Gemiddeld is het beste slaapje tussen de tien en twintig minuten. De beste tijd om je dagelijkse dutje te houden is rond een uur ‘s middags, net na de lunch. In warme landen houden mensen ook rond deze tijd de siësta, omdat dat het warmste moment van de dag is. Begin na drie uur niet meer aan je powernap. Let op; een powernap overdag betekent niet dat je slaap van de nacht ervoor inhaalt. Het is belangrijker om ‘s nachts goed te slapen. Overdag moe zijn kan namelijk een teken zijn dat je ‘s nachts niet lang genoeg slaapt. Ook kan je moe worden van verkeerd eten tijdens de lunch, bijvoorbeeld teveel zoetigheid.

Een juiste slaapomgeving

Op het moment dat je aan je powernap begint, zorg er dan voor dat je je fijn voelt en dat niemand je kan storen. Het beste is om te slapen in een comfortabel bed maar mocht je dit niet tot je beschikking hebben, dan is een fijne stoel ook goed. Zorg voor wat duisternis en stilte. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen onder dezelfde omstandigheden, zodat je steeds makkelijker en sneller in slaap valt tijdens je dagelijkse powernap.

Previous «
Next »