Het schoonmaken van een groot pand

  • Klusjes
  • april 17, 2017
  • Comments Off

Het schoonmaken van kantoren en gebouwen wordt heel vaak gezien als wat minderwaardig werk. Toch zijn schoonmakers heel hard nodig om een kantoor, school of praktijkruimte elke dag op orde te houden. Schoonmaakbedrijven kunnen gespecialiseerd zijn in bepaalde werkzaamheden. Een ziekenhuis vergt meer professionaliteit qua schoonmaak dan een doorsnee kantorencomplex. Schoonmaken in bedrijven is zwaar werk. Vooral de vloeren zorgen voor zware lichamelijke arbeid. Een schoonmaakbedrijf zal maatwerk moeten leveren om alles betaalbaar te houden en toch te zorgen voor een schone werkvloer. Vakmanschap en professionaliteit zijn de dingen die een goed schoonmaakbedrijf zal moet leveren om een gedegen plek op de arbeidsmarkt te behouden. Er is nogal wat concurrentie in deze sector.

Wat doet de schoonmaker

Een schoonmaker werkt, wanneer hij op een school of kantoor zijn werkzaamheden verricht meestal alleen of met z’n tweeën. Hij is zelf verantwoordelijk voor zijn werk en zal naar opdracht werken. Het schoonmaakbedrijf uit Tilburg waar hij in dienst is zal regelmatig controles op het werk uitvoeren.

De vakmannen en vrouwen die werken voor een schoonmaakbedrijf worden ook wel interieurverzorgers genoemd. Een kantoorruimte schoonhouden betekent elke dag de prullenbakken legen, de bureaus afnemen en de vloeren onderhouden. Soms komt ook de onderhoud van een koffiemachine bij de werkzaamheden. Simpel werk wat wel moet gebeuren. Het personeel wil de volgende dag weer achter een schoon bureau plaatsnemen.

Werken voor grote bedrijven

Waar je niet zo snel aan denkt wanneer je bij een tankstation naar het toilet gaat is wie deze schoonhoudt. De tijd van een mevrouw met een schoteltje is eigenlijk wel verleden tijd. Nu hangt er meestal een schoonmaakschema in zo’n toilet en kun je zien wanneer er voor de laatste keer onderhoud is gepleegd. Een schoonmaakbedrijf die deze werkzaamheden verricht heeft veelal een hele serie toiletruimtes in een bepaalde regio.

Het is heel vaak niet te zien wanneer de schoonmakers aan het werk zijn in bedrijven zoals scholen en kantoren. Dit gebeurt meestal in de avonduren na werktijd van het personeel.

Verschillende takken van schoonmaak

Horecaschoonmaak

Een horecaonderneming zoals een restaurant moet altijd spic en span zijn. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die er dagelijks voor zorgen dat alles hygiënisch gereinigd wordt. Het personeel wat voor een horecaschoonmaakbedrijf werkt is daar speciaal voor opgeleid.

Ziekhuisschoonmaak

In een ziekenhuis zal met grote precisie moeten worden schoongemaakt. Hygiëne staat voorop. De veiligheid voor patiënten en personeel is prioriteit nummer 1. Er zal een gedegen opleiding nodig zijn om in een operatiekamer te gaan schoonmaken. Je komt met bloed in aanraking en zal hier uiterst zorgvuldig mee om moeten gaan. Er zijn speciale schoonmaakbedrijven die in ziekenhuizen hun diensten verlenen.

Ernstige vervuiling

Er zijn, hoe triest dit ook is, gezinnen en personen die hun huis ernstig vervuilen. Dit kan vele oorzaken hebben. Armoede of eenzaamheid kunnen een rede zijn. Er zijn schoonmakers die na een woningontruiming precies weten wat ze moeten aanvangen met een vervuild huis. Een woning bezemschoon opleveren zal nog niet zo’n probleem opleveren. Maar het vet- en nicotinevrij schoonmaken vereist professionaliteit en deskundigheid. De mensen die dit soort schoonmaakwerk verrichten verdienen alle lof!

Previous «
Next »