Een werkblad voor elke specifieke keuken

  • Klusjes
  • juli 1, 2018
  • Comments Off

Een mooie keuken, wie wil dat nu eigenlijk niet? Misschien ben je op zoek naar die specifieke keuken die helemaal bij jou past. Wist je dat het werkblad, de uitstraling van je keuken is? Een werkblad kiezen is geen eenvoudige keus. Wat is nu het werkblad dat past bij jouw specifieke situatie en past het binnen je budget? 

Verschillende soorten werkbladen met hun voordelen en nadelen 
Er zijn heel wat verschillende soorten werkbladen, gemaakt van verschillende materialen en in de meest uiteenlopende kleurschakeringen en prijzen. Hier volgt een uiteenzetting van de verschillende werkbladen: 

  • Houten werkbladen: Hout geeft een warme uitstraling. Eén van de voordelen van een houten werkblad is dat deze in bijna elke keuken wel staat. Hout is alleen wel heel erg vlek en kras gevoelig. Het is immers een natuurlijk materiaal. Kies je voor een houten werkblad, dan zijn er ook nadelen aan verbonden. Het is aan te raden om het aanrechtblad snel schoon te maken. Voor een goed onderhoud is het belangrijk om het werkblad regelmatig te oliën. Dit voorkomt scheuren en uitdroging. Als na een aantal jaar het werkblad er niet meer zo mooi uitziet, dan is deze eenvoudig te schuren en opnieuw te lakken. 
  • Composiet werkbladen: Een werkblad van composiet is gemaakt van een mengsel van gezuiverd zand, polyesterhars en verschillende kleurschakeringen. Het wordt onder druk samengeperst. Composiet heeft net als hout een natuurlijke uitstraling. Voordelen van composiet werkbladen zijn dat deze ijzersterk, waterdicht, kleurvast en kras- en hittebestendig zijn. Toch kun je beter geen hete pan op het aanrechtblad zetten. Door een thermoshock kunnen er op het werkblad vlekken ontstaan.
  • Kunststof werkbladen: Kunststof werkbladen of ook wel multiplex werkbladen of HPL genoemd, zijn vanwege hun prijs- en kwaliteitsverhouding, de laatste jaren steeds meer in trek. Er is veel ontwikkeling in kunststof werkbladen geweest en de kwaliteit is dan ook verrassend verbetert. Ze zijn echter nog steeds krasgevoelig en je kunt beter geen warme pan op het werkblad zetten. Er ontstaan dan kringen.
  • Granieten werkbladen: Graniet is een natuursteenproduct met een enorme verscheidenheid aan kleurschakeringen. Er is dan ook geen enkel aanrechtblad hetzelfde. Een granieten werkblad geeft een chique uitstraling. Graniet is wat poreus, waardoor er snel vlekken op het aanrechtblad kunnen ontstaan bij gebruik van zeer kleurrijke producten. Laat je echter het werkblad extra polijsten, dan kun je deze problemen voorkomen. Ook is graniet gevoelig voor zuren en het is niet geheel waterdicht. 
  • Keramische werkbladen: Keramische werkbladen worden steeds populairder. Ze zijn van alle werkbladen het meest kras, hitte en slijtagebestendig. Een keramisch aanrechtblad is waterafstotend en daardoor ook vele male hygiënischer. Dit komt omdat een keramisch werkblad een porseleinen bovenlaag heeft. Waar je wel bij een keramisch aanrechtblad op moet letten is met bijtende schoonmaakmiddelen.

Wist je dat 
Misschien wist je dit nog niet, maar ga nooit op een keramisch of granieten aanrechtblad staan. Zeker niet in de buurt van een wasbak of fornuis. Door het gewicht kan het werkblad eenvoudig barsten of scheuren en voordat je het weet breekt het.

 

Previous «
Next »