Een inbouwkast maken van multiplex

  • Klusjes
  • oktober 31, 2018
  • Comments Off

Een inbouwkast kan een zeer praktisch hulpmiddel zijn om loze en ongebruikte ruimtes te vullen. Veelal wordt een inbouwkast gebouwd in een hoek of nis waar je anders toch niets mee kunt. Dit is ook de reden dat inbouwkasten meestal op maat gemaakt worden. Zo kun je je eigen indeling en de hoogte en de diepte bepalen, wordt de ruimte optimaal benut en heb je ook nog eens een volstrekt unieke en persoonlijke kast die je nergens anders ziet. Als je zelf een inbouwkast gaat maken, moet je met een paar zaken rekening houden, zelfs zaken die op het eerste gezicht als vanzelfsprekend gezien worden.

Open of gesloten inbouwkast?

Of je kiest voor een open of een gesloten inbouwkast hangt vooral af van de ruimte waar je kast komt te staan. Een open inbouwkast heeft in ieder geval geen deuren en vaak ook geen wanden. De kast bestaat dan vooral uit legplanken die op maat zijn gemaakt. Vooral als je een open inbouwkast hebt in een ruimte waar vaak mensen komen, zul je altijd rekening moeten houden met een nette indeling. Ook trekken open inbouwkast meer stof aan. Een open inbouwkast is daarom ideaal om bijvoorbeeld boeken of accessoires op te zetten. Een gesloten inbouwkast bevat deuren. Omdat de inbouwkast gesloten is, hoe je niet perse te letten op het feit of je kleding netjes hangt en komt er ook niet zo snel stof in je kast.

Schuifdeuren of draaideuren?

De hoeveelheid ruimte speelt meestal mee in de keuze voor schuifdeuren of draaideuren. Wanneer je een inbouwkast bouwt in een zeer kleine kamer, dan bestaat er de kans dat je niet genoeg ruimte hebt voor draaideuren. Immers de draaihoek van draaideuren nemen ruimte in beslag. Je kunt dan het beste kiezen voor schuifdeuren. Schuifdeuren nemen geen ruimte in beslag en beperkt je ook niet in de grootte van de kast. Draaideuren hebben maar een beperkte afmeting, waardoor je met meerdere deuren moet werken als je een grote kast bouwt. Wel zijn draaideuren de goedkoopste oplossing en kunnen vooral luxueus uitgevoerde schuifdeuren behoorlijk prijzig zijn.

Materiaal

Een inbouwkast kan gemaakt worden van allerlei soorten materialen. Multiplex berken is een veel gebruikt en ook gemakkelijk te bewerken materiaal waar je eenvoudig de wanden van de kast mee kunt opzetten. Je moet uiteraard wel eerst het geraamte bouwen, waar de multiplex platen tegen aan gemonteerd kunnen worden. Met de huidige mogelijkheden is het tegenwoordig gemakkelijk om online je inbouwkast materialen te bestellen, maar je kunt ook alle materialen gemakkelijk in een houthandel/groothandel vinden. Bestel hier vuren balken voor het geraamte van je kast en de multiplex platen, zodat je gemakkelijk jouw ideale inbouwkast op maat kunt maken.

Previous «
Next »