Wanneer gebruik je vlonderschroeven?

  • Klusjes
  • april 3, 2018
  • Comments Off

Vlonderschroeven zijn grote, stevige schroeven. Bedoeld voor buitengebruik. Door de speciale hardheid en de speciale eigenschappen van deze schroef, is hij uitermate geschikt voor veelvuldig buitengebruik bij allerlei harde houtsoorten.

Grootte
Natuurlijk heb je verschillende maten vlonderschroeven. De kunst is om de juiste maat te kiezen voor de klus die je wilt klaren. Te groot en je hout kan splijten, te klein en je verbinding is niet sterk genoeg waardoor je vlonder of terras los kan komen. Naast het kiezen van de juiste schroef is ook het juiste boormateriaal van groot belang. Het juiste bitje en een krachtige boor, samen met een goede techniek, zorgen voor het beste resultaat. Hierdoor kun je jarenlang genieten van je tuin zonder dat je je elk jaar druk moet maken of je terras nog wel goed vast zit.

Samenstelling van de schroef
Goede vlonderschroeven hebben een aantal eigenschappen die het verwerken ervan een stuk makkelijker maken. Een speciale boorpunt zorgt ervoor dat voorboren niet nodig is en de schroef zich meteen in het (hard)hout draait. Speciale freesribben zorgen ervoor dat de schroef zichzelf goed aantrekt waardoor er een ruimteloze verbinding ontstaat tussen de twee delen die je wilt schroeven. Door te kiezen voor Torx, kun je meer kracht zetten bij het boren en heb je minder kans op doordraaien van de schroef. Dit komt de verwerking uiteraard ook ten goede.

Het materiaal van een goede vlonderschroef bestaat uit gehard roestvrij staal uit de klasse C1. Dit staal is harder dan RVS A2 wat het geschikter maakt voor de harde houtsoorten die je waarschijnlijk wilt gaan verbinden. De hardhoutsoorten waar deze schroeven zich goed voor lenen zijn bijvoorbeeld azobe, bankirai of massaranduba.

Tot slot moet je er goed op letten dat de schroef speciale freesribben onder de kop heeft. Hierdoor verzinkt hij makkelijker in harde houtsoorten. Dit is noodzakelijk voor een goede afwerking. Je wilt natuurlijk niet struikelen over een uitstekende schroef in je net nieuwe vlonder.

Duurzaamheid
Omdat deze schroeven over het algemeen buiten worden gebruikt, wil je een schroef die lang meegaat. Uiteraard van RVS met een goede coating. Dit zorg voor een lange levensduur en voorkomt roestvorming. Hierdoor behoudt de schroef zijn sterkte en ben je verzekerd van jarenlang plezier in je tuin!

Bron: Schroeven Groothandel

Previous «
Next »