De voordelen van polycarbonaat

  • Klusjes
  • augustus 2, 2021
  • Comments Off
polycarbonaat platen

Polycarbonaat wordt tegenwoordig erg veel gebruikt en wel voor de meest uiteenlopende doelen. Toen het materiaal net werd ontwikkeld, werd het vooral gebruikt als vervanger van glas. Dit kon men echter alleen maar voor kleine oppervlakte doen die niet zo goed zichtbaar waren. Het materiaal had in het begin namelijk een bruine tint. tegenwoordig is het niet meer van echt glas te onderscheiden. Als jij ook polycarbonaat platen kopen wil, lees dan snel verder om alle voordelen erover te lezen.

Een van de makkelijkst te bewerken soorten kunststof

Polycarbonaat is makkelijk te bewerken. Je kunt het verven, zagen, buigen, lijmen en zelfs boren zonder dat het zijn sterkte verliest. Eigenlijk kun je het op dat gebied vergelijken met plexiglas, ook als je het gaat bewerken kun je het hetzelfde benaderen, met dezelfde gereedschappen. Aangezien polycarbonaat echter een stuk minder makkelijk breekt dan plexiglas, laat het zich een stuk makkelijker bewerken dan de kunststof glas soort. Als je polycarbonaat gaat zagen, is het echter wel verstandig om de zaag in te smeren met zeep of afwasmiddel.

Het kan goed tegen hoge temperaturen

In tegenstelling tot de meeste kunststofsoorten kan polycarbonaat erg goed tegen hitte en hoge temperaturen. Dit komt doordat het een thermoplastisch polymeer is. Daardoor wordt het materiaal veel toegepast in de levensmiddelenindustrie en in laboratoria.

Polycarbonaat platen kunnen goed tegen UV stralen en het verkleurt nagenoeg niet

Polycarbonaat platen zijn UV-werend en verkleuren daardoor niet of bijna niet door zonlicht. Voor indoor gebruik maakt dit natuurlijk niet veel uit, maar voor buiten is dit ideaal, omdat de platen er na 20 jaar nog steeds goed uitzien. Hierdoor is het erg onderhoudsvriendelijk. Het verschil tussen gewoon glas en polycarbonaat is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden. Het is net zo transparant en het laat zelfs meer licht door dan gewoon glas. Het is dan ook uitstekend te gebruiken in lichtkoepels of lichtstraten.

Sterk en slagvast

Polycarbonaat wordt ook veel gebruikt omdat het enorm sterk is en daarnaast slagvast, dit geldt voor alle varianten. Door deze eigenschap wordt polycarbonaat ook steeds vaker door particulieren gebruikt. Het is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het maken van een windscherm, carport of terrasoverkapping. Omdat het zo stevig is wordt het ook vaak ingezet tegen inbraak of vandalisme. 

Brandvertragend en moeilijk ontvlambaar

Naast het feit dat polycarbonaat enorm sterk is, werkt het ook brandvertragend en is het materiaal moeilijk ontvlambaar. Dit noemen we een B1-classificering. Daarom wordt het ook vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing, om bijvoorbeeld kostbare, technische machines, of producten, mee te beschermen.

Previous «
Next »