Tegenwoordig zien we dat led verlichting zo’n beetje alle andere vormen van verlichting aan het vervangen is. Niet zo gek want led heeft een veel langere levensduur en verbruikt stukken minder energie. We zien dan ook dat er een led tl buis op de markt is en een led bouwlamp.
De geschiedenis van led
LED werd in 1907 al uitgevonden maar er werd pas in de jaren ’60 verder ontwikkeld waardoor het praktisch bruikbaar wird. Als eerste werd het toegepast als controlelampjes in huishoudelijke apparaten, maar pas in de jaren 90 werd een led ontwikkeld die veel hogere lichtuitstraling hadden en veel efficiënter waren. Vanaf dit moment kwam er een omslag die een revolutie teweegbracht in de lampenindustrie. De lampen konden vanaf dit moment concurreren tegen de bestaande lichtbronnen… en nu zijn er dus de led bouwlampen.
Een led bouwlamp kan tegen een stootje
Een van de eerste voordelen die we willen noemen van een led bouwlamp is dat het passieve elektronica componenten zijn. Dat betekent dat er absoluut geen fragiele delen aan zitten. Ze worden op een printplaat gesoldeerd die in een massieve behuizing wordt gemonteerd. de trillingen worden door de behuizing geabsorbeerd, waardoor de lampen harde stoten en een val van enkele meters overleeft. Erg handig voor een lamp die vooral wordt gebruikt op plekken waar wordt gewerkt en waar hij tegen een stootje moet kunnen.
Led bouwlampen worden niet erg warm
Normale bouwlampen zetten een groot deel van hun energie om in warmte. Dat is de hoofdreden van het grote energieverbruik en het kan ook gevaarlijk zijn wat betreft het uitbreken van bijvoorbeeld brand. Bouw led-lampen die goed ontworpen zijn geven maximaal een temperatuur af van 60-70 graden. Deze temperatuur is veel minder gevaarlijk voor de omgeving en zorgen voor minder energieverbruik.
Direct op volle sterkte
Een ander groot voordeel van led bouwlampen is het feit dat de lampen, in tegenstelling tot andere bouwlampen, ongeveer meteen aan springen. De opwarmtijd is in theorie enkele microseconden. In praktijk is het maximaal een halve seconde, waardoor je direct aan de slag kunt.
Twee kleuren
LED is verkrijgbaar in bijna alle kleuren. Dit voordeel hebben andere lampen niet. Je kan dus zelf bepalen welke kleur je nodig hebt. De twee meest voorkomende kleuren voor led bouwlampen zijn warm wit (3000K) en koud wit (6000K-6500K). Halogeen bouwlampen zijn alleen verkrijgbaar in warm wit. Het nadeel van deze kleur is dat de lichtopbrengst lager is dan koud-wit. Ga je dus voor maximale lichtopbrengst per Watt, kies dan koud-witte LED-lampen.