• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Aardappelen telen, hoe doe je dat in je tuin?

Aardappelen telen, hoe doe je dat in je tuin?

  • rogier
  • april 11, 2022
  • Comments Off
Aardappelen telen hoe doe je dat in je tuin

Aardappelen worden in Nederland enorm veel gegeten. Je kunt ze dan ook gebruiken voor de meest uiteenlopende recepten. En waarom zou je dan die aardappelen niet gewoon zelf gaan kweken? Tijd voor een overzicht hoe je dat doet en wanneer en hoe aardappelen te poten, te rooien en te oogsten. 

Wanneer is het het juiste moment om aardappelen te planten? 

Wij raden aan om op zijn vroegst twee tot drie weken voor de laatste nacht met vorst te planten. Pootaardappelen kunnen rotten als ze te vroeg worden geplant in koude grond. 

Het beste wacht je tot de grond een beetje is opgewarmd, waarna de aardappelen snel tevoorschijn komen en gestaag groeien zonder stress. Eind maart tot begin mei is een goed moment om aardappelen te planten. 

De ideale grond voor het telen van aardappelen is een losse en diepe leem die vocht vasthoudt en ook goed afvoert. Gelukkig, voor degenen zonder “ideale” grond, zijn aardappelen winterhard en passen ze zich goed aan te veel moeilijke grondsoorten aan. Voor de beste opbrengsten wordt veel organische stof aanbevolen. Het is het beste om in de herfst organisch materiaal of compost in de grond op te nemen, zodat de grond de tijd heeft om de toegevoegde voedingsstoffen op te nemen en in evenwicht te brengen.

Verse mest kan de ziekteverwekker ‘schurft’ activeren, wat zorgt voor lelijke, maar nog steeds eetbare aardappelen. Om deze reden kun je het beste alleen goed gecomposteerde mest gebruiken bij het voorbereiden van grond voor aardappelen. Als je geen beschikking hebt over gecomposteerde mest, kan een uitgebalanceerde meststof worden gebruikt. Te veel stikstof vertraagt ​​de wortelproductie en je kunt grote planten krijgen met kleine aardappelen.

Aardappelen telen in je tuin

De juiste diepte en afstand

Dan het planten zelf. Graaf een ondiepe greppel van ongeveer 15 tot 20 cm diep. In losse grond kan dit met een hark, in zwaardere grond heb je wellicht een schep of schoffel nodig. Plaats gesneden aardappelen uit elkaar in de greppel. Als grotere aardappelen heel worden geplant, zullen ze grotere planten produceren en moeten ze een beetje extra ruimte krijgen. Bepaalde soorten kleine aardappelen kunnen dichterbij worden geplant, maar niet minder dan 20 cm tussen de planten. Bedek de planten met ongeveer 10 cm grond, laat de greppel gedeeltelijk gevuld.

Hoe weet ik wanneer de teelt klaar is en hoe lang kan ik ze daarna veilig in de grond laten staan?

Aardappelen zijn klaar om te oogsten wanneer hun ‘stokken’ afsterven en ze het grootste deel van hun kleur verliezen. Dit kan gebeuren bij een nachtvorst of gewoon wanneer ze volledig volwassen zijn. Aardappelen kunnen meerdere vorstperioden in de grond laten staan, maar moeten worden geoogst voordat het gevaar bestaat dat er sprake is van strenge vorst die de plant het dichtst bij het oppervlak zou kunnen beschadigen.

Houd je je aan bovenstaande regels, dan kan er niets mis gaan met het telen van aardappelen.

Previous «
Next »