• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Zelf kunstgras aanleggen? Lees hier enkele handige tips

Zelf kunstgras aanleggen? Lees hier enkele handige tips

  • Klusjes
  • maart 1, 2017
  • Comments Off

Zelf kunstgras aanleggen

Uw tuin is het onderdeel van uw woonplaats dat het meest in het oog springt. Het liefst hebben we allemaal een prachtige, groene gazon. Waarom dan geen kunstgras gebruiken om een perfect resultaat te garanderen? Wanneer u wil zelf kunstgras aanleggen, zijn er een aantal punten waarop gelet moet worden. Hieronder een stappenplan om zelf kunstgras aanleggen.

Stap 1: opmeten en aankopen

Voordat u overgaat tot de aankoop van uw kunstgras, dient u op te meten hoe groot uw tuin is en hoeveel vierkante meter kunstgras u nodig heeft. Daarna kan u overgaan tot de aankoop van het gras.

Stap 2: de tuin voorbereiden en egaliseren

Terwijl u wacht op de levering van uw kunstgras, dient u uw tuin klaar te maken voor de aanleg van het gras. Verwijder alle vuil en rommel, alsook het oude gras en eventuele beplanting en begroeiing.
Wanneer er onregelmatigheden in de ondergrond zitten, kan u die nu opvullen. Tegelijkertijd brengt u een zandbed van zo’n vijf centimeter aan op de ondergrond. Houd er rekening mee dat een laag kunstgras zo’n tien tot vijftien centimeter dik is, en u dus een deel aarde moet afgraven wanneer u de hoogte van uw gazon wilt behouden.
Wanneer dit alles is gebeurd, zorgt u ervoor dat de oppervlakte egaal is. Dit kunt u het beste doen met behulp van een waterpas.

Stap 3: het kunstgras aanleggen

Nadat u de tuin heeft klaargemaakt, kan u aan het werk. Rol het gras uit en zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Daarna kan u het gras eventueel vastlijmen. U zult merken dat het gras in het begin nog een beetje plat ligt, maar dat kan geen kwaad. Het zal vanzelf meer rechtop gaan staan en een mooie gazon vormen.

Enkele tips bij het aanleggen van kunstgras

1. Kunstgras kan op elk soort ondergrond gelegd worden, ook op beton of over bestaande bestrating heen. Zelfs hellingen kunnen aangelegd worden met kunstgras. Zorg ervoor dat de ondergrond eerst genivelleerd wordt, en het grastapijt zal zich vanzelf vormen naar de ondergrond.

2. Als uw ondergrond weinig waterdoorlatend is, dan is het verstandig om de tuin vooraf te draineren.

3. U kunt kunstgras zelf op maat snijden met behulp van een stanleymes. Belangrijk is dat u begint bij de onderkant en naar boven toe werkt, zodat de vezels van het grastapijt niet beschadigd worden.

Previous «
Next »