Waar op te letten bij het kopen van een bouwlamp?

  • Klusjes
  • september 29, 2020
  • Comments Off
bouwlamp kopen

Tegenwoordig wordt alles onder de ‘loep der duurzaamheid gelegd’ met andere woorden: er wordt overal gekeken waar zaken milieubewuster kunnen. Als er in het licht segment een lamp is die duurzamer kan en mag, is dat de bouwlamp. Een halogeen bouwlamp heeft behoorlijk wat stroom nodig en sinds een aantal jaren is daar de led bouwlamp voor in de plaats gekomen. Zo’n lamp heeft minder stroom nodig, en kost in verbruik dus minder. Daarnaast is zo’n lamp ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Reden genoeg om dus bouwlampen bij ledwereld.nl te bestellen, maar waar moet je dan op letten?

Watt tegenover lumen 

Vroeger was het makkelijk om direct te zien wat de opbrengst van een lamp was, dat stond aangegeven in Watt. Hierbij gold dat hoe hoger de wattage, hoe sterker de lamp was. Tegenwoordig wordt dit weergegeven in lumen, en geeft men met Watt alleen nog het stroomverbruik aan. Met lumen geeft men ‘de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt’ aan. Zo kan een bouwlamp van 1000 Watt evenveel licht opleveren als een 100 Watt led bouwlamp.

Hoe lager het aantal kelvin, hoe warmer het licht

Als we het hebben over de kleur van de verlichting, dan wordt dit aangegeven in het aantal kelvin. Hoe lager het getal is, des te warmer het licht. Warm licht heeft dezelfde lichtkleur als standaard halogeenlampen en wordt dan ook vaak gebruikt als sfeerverlichting. Een lamp met een lichtkleur van 3000 Kelvin is dan ook uitermate geschikt om in een ruimte een fijne sfeer te creëren.

Led heeft een laag energieverbruik

Voor bepaalde lampen, zoals bouwlampen, die vaak vele uren achter elkaar moeten branden, kost het verlichten veel energie en dus geld. Toen de led bouwlamp enkele jaren geleden zijn intrede deed, werd deze als gevolg van het lage energieverbruik al snel erg populair. Je kunt jaarlijks al snel vele honderden euro’s besparen, omdat een bouwlamp met een LED-chip slechts een vijfde tot een tiende van de energie verbruikt die een halogeenlamp nodig heeft.

Led heeft een hoog rendement

Hoewel een LED bouwlamp in aanschaf een beetje duurder is dan een halogeen bouwlamp, heb je deze hogere kosten echter al snel terugverdiend. De hogere aanschafprijs wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de zeer forse besparing op de stroomrekening. Bovendien gaat een LED bouwlamp vele malen langer mee dan een gewone bouwlamp. 

Previous «
Next »