Enkele feiten over underlayment en hoe je ermee moet werken

  • Klusjes
  • september 8, 2020
  • Comments Off
underlayment

Nu we ineens allemaal meer tijd thuis doorbrengen en vaak ook meer vrije tijd hebben, gaan veel mensen doe-het-zelven. Klusjes die al jaren waren blijven liggen worden ineens opgepakt en als alles gedaan is, gaan velen op zoek naar andere dingen die ze thuis kunnen maken of aanpassen. Vaak zul je bij die klusjes te maken hebben met underlayment. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag, wat is underlayment en hoe werk je ermee?

Het komt uit Amerika

Om te beginnen is underlayment één van de bekendste plaatsoorten in de bouwwereld en komt het overgewaaid uit Amerika. Daar wird het plaatmateriaal voor de skeletbouw van huizen gebruikt.. Underlayment is een multiplex-variant die vaak als onderlaag wordt gebruikt, maar die tegenwoordig ook steeds vaker zichtbaar gebruikt wordt en er zelfs meubels van worden gemaakt. Het materiaal mag dus gezien worden. Echter, het is bovenal een zeer bruikbaar type plaat, dankzij de hoge mate van bewerkbaarheid. 

Wat is underlayment?

In feite is underlayment een multiplexplaat met tong en groef. Dit laatste is een belangrijk detail, want dankzij deze eigenschappen kunnen platen enorm strak tegen elkaar aan worden gelegd, waardoor het erg makkelijk werken ermee is. Het plaatmateriaal bestaat uit een specifieke verlijming van kruislingse, oneven fineerplaten, die zorgen voor een eindproduct dat amper krimpt of uitzet onder de invloed van vocht en temperatuursverschillen. Daarnaast is het scheur- en barstproof.

Uiterst geschikt

Binnen talloze bouwprojecten zie je het gebruik van duurzaam underlayment, waarbij het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld plafonds, wanden, vloeren en zelfs als dakbeschot. Omdat je dankzij de tong en groef de platen enorm eenvoudig in elkaar kunt schuiven, is het geschikt voor diverse ruimtes en projecten binnen een woning. Bijvoorbeeld als je een etage bij wilt bouwen en dus een zoldervloer nodig hebt. 

Basisregels voor werken met underlayment

Als je met underlayment gaat werken is het belangrijk om de basisregels te kennen, zodat je de platen goed kunt leggen. Als je de platen namelijk plaatst, zorg er dan allereerst voor dat de balklaag mooi vlak en egaal is. Doe je dit niet, dan krijg je zeker problemen in de toekomst. Het moet allemaal goed aansluiten. Bovendien krijg je de vloer niet waterpas als de balklaag ongelijk is. Zorg er verder voor dat de underlayment platen nooit en te nimmer vast worden geplaatst tegen een muur. Zitten ze wel strak tegen de muur, zonder speling, dan heb je een groot probleem als ze gaan werken. Omdat het plaatmateriaal door bijvoorbeeld vocht geen kant op kan, gaat het bol staan en kun je opnieuw beginnen.

Previous «
Next »