Toepassingen van gasveren

  • Klusjes
  • december 18, 2020
  • Comments Off
gasveren

Je bent een handige doe-het-zelver en je draait je hand niet om voor een zware klus of een ingreep waarbij technische kennis en inzicht nodig is. Je weet genoeg van verschillende technieken en toepassingsgebieden, maar je schiet misschien tekort als er om specialistische technische kennis wordt gevraagd. Als je op je bureaustoel zit en je verstelt hem met een hendel in hoogte, dan weet je ongetwijfeld dat dit gebeurt door een gasveer. Wil je weten hoe een gasveer specifiek werkt? Ken je alle toepassingsgebieden van gasveren? We willen je even wat extra informatie geven. Wie weet kun je ze gebruiken bij je volgende klus. De Spiraal wil je graag de benodigde gasveren leveren.

Hoe werkt een gasveer?

Een gasveer is in principe een gesloten systeem. In een cilinder, gevuld met stikstofgas, beweeg je een zuigerstang heen en weer of op en neer. De zuigerstang mondt uit in een zuiger. Deze zuiger is de scheiding tussen twee compartimenten, beide gevuld met stikstof. Door de zuigerstang te bewegen, druk je de stikstof aan de andere kant samen. Deze gecomprimeerde lucht wil het liefst zijn oorspronkelijke volume terugkrijgen. Dit vertaalt zich in een vermogen tot arbeid. Omdat het arbeidsvermogen van samengeperste lucht bijzonder hoog is, kun je gasveren voor diverse doeleinden gebruiken. Er zijn 2 soorten gasveren namelijk:

  • De gasdrukveer. Deze wordt het meest gebruikt en is normaal gesproken uitgeschoven. Er is kracht nodig om de gasdrukveer weer in te duwen.
  • De gastrekveer. Bij deze veer heb je kracht nodig om deze uit te schuiven.

Sommige gasveren zijn als het ware blokkeerbaar. Hierbij is de zuigerstang hol en met een klein stangetje door de zuigerstang die hol is, kan een ventiel in de zuiger worden geopend. Een goed voorbeeld is waarbij deze gebruikt wordt, is een bureaustoel. Bij bijvoorbeeld een achterklep van een auto heb je een niet-blokkeerbare gasveer.

Waar worden gasveren gebruikt?

De deur van de kofferbak van je auto heeft een behoorlijk gewicht. Door het gebruik van gasveren is het net alsof het je geen moeite kost om je kofferbak te openen. Hetzelfde principe zie je terug bij bepaalde ramen, paardentrailers, kleppen en luiken. Je gebruikt een gasveer voor verschillende klussen waar andere veersystemen te groot, grof en te zwaar zouden zijn en waar je toch een grote hoeveelheid arbeid moet verrichten. Er zijn gasveren waarbij de lucht tot meer dan 100 atmosfeer kan worden samengeperst. De energie en het arbeidsvermogen dat hierin ligt opgeslagen, maakt het mogelijk dat voorwerpen met een groot gewicht snel en gemakkelijk kunnen worden verplaatst.

Previous «
Next »