Schuifdeurbeslag

  • Klusjes
  • juni 20, 2017
  • Comments Off

Een schuifdeur is een goede, handige en mooie openingen voor in het huis. Schuifdeuren van glas zijn bijvoorbeeld mooi als deur naar de tuin. Het is echter van belang dat je de schuifdeuren gemakkelijk kunt gebruiken, het is namelijk vervelend om hard te moeten trekken en duwen voordat de deur eindelijk open is. Daarom moeten de onderdelen van de schuifdeur van goede kwaliteit zijn. Wees nauwkeurig met het uitzoeken van het schuifdeurbeslag.

Gebruik van een schuifdeur

Een schuifdeur is een roldeur met twee of meerdere verschuifbare onderdelen. Het idee is dat je bijvoorbeeld een houten plaat over een andere houten plaat rolt, en daarmee de doorgang opent. Het voordeel van schuifdeuren is dat ze veel minder ruimte innemen zoals een normale scharnierdeur dat zou doen. Verder staan schuifdeuren vaak goed in elke soort woningdesign. Schuifdeuren worden vaak gebruikt bij een inloopkast, een badkamer of als tuindeur. De deuren kunnen ook voorzien worden van een slot. Schuifdeuren zie je overigens ook in de vorm van liften, garages en ziekenhuisdeuren. 

Constructie van een schuifdeur

Een schuifdeur bestaat uit twee of meer platen. Deze kunnen van hout, glas (glas in lood ruiten), of andere materialen (metaal, kunststof) gemaakt zijn. De frames (platen) worden bij het schuiven in een verlengsel van een dorpel geduwd. Bij lichte schuifdeuren ‘glijden’ de platen langs elkaar, maar bij zwaardere schuifdeuren krijgt het echt een rollend effect en maken de platen ook meer geluid. Schuifdeuren hangen aan een plafond of staan op de grond. 
De constructie van een schuifdeur is een ingewikkeld proces. Een schuifdeur bestaat uit veel meer onderdelen dan een normale scharnierdeur. Bij verschillende soorten en maten schuifdeuren horen verschillende soorten onderdelen. 
Over het algemeen bestaat een schuifdeursysteem uit 6 onderdelen: 
– De deuren/ De platen
– Hangrollen 
– Een ondergeleider
– Rails voor de wielen
– Schuifdeurbeslag (sets van kleinere onderdelen)
Bij de keuze van de sets moet je op een aantal algemene dingen van de schuifdeuren letten. Kijk daarbij vooral naar de platen.
– Wat is het gewicht van de platen?
– Van welk materiaal zijn de platen gemaakt (hout/glas/kunststof)?
– Is de schuifdeur bedoelt als deur voor binnen, of als buitendeur (tuindeur)?
– Wat zijn de afmetingen van de platen en de opening (in de muur) waarin de platen uiteindelijk bevestigd worden?
Je kunt altijd professionele diensten informeren over de keuze van het Schuifdeurbeslag, het monteren van de schuifdeur of zelfs voor de keuze van de platen.

 

Previous «
Next »