• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Muur verven? Houd rekening met de lichtinval

Muur verven? Houd rekening met de lichtinval

  • rogier
  • april 12, 2020
  • Comments Off
muur verven naar het licht toe

De muur een likje verf geven doet wonderen voor de uitstraling van je interieur. Het is wel belangrijk dat je de muur schildert zonder strepen of banen anders wordt het juist een bron van ergernis. Hou rekening met een aantal verftips en zorg dat je muur weer een frisse blikvanger wordt.

Welke muur verven

Zorg dat je goed voorbereid bent als je gaat verven, ga niet overhaast te werk. Je kunt het zelf doen of uitbesteden. Maar over het algemeen is het wel iets wat je uiteraard zelf aan kunt pakken. Haal eerst alle spullen in huis, zoals tape, rollers, kwasten, folie en zorg voor de juiste verlichting. Muren verven zonder strepen doe je met goed materiaal, gebruik in ieder geval een geschikte kwast of verfroller. De vraag ‘Welke muur verven’ is van belang om de juiste spullen aan te schaffen en een verfplan te maken.

Goede voorbereiding

Bereid de muur die je gaat verven ook goed voor. Verwijder eventueel behang en maak gaatjes dicht. Zorg dat de muur goed schoon is en ontvet hem desnoods, het is belangrijk dat de verf goed kan hechten. Anders is het zonde van al je werk. In sommige gevallen is het ook nodig om een primer aan te brengen.

Muur verven naar het licht toe

Werk zoveel mogelijk in gelijke banen en gebruik het liefst een brede roller of nog beter een verfspuit. Werk in de natte verf en ga de muur verven naar het licht toe. Dit alles om baanvorming te voorkomen. Het is belangrijk dat je de verf gelijkmatig verdeelt. Je plaatst de roller in het midden van de baan die je gaat rollen en dan werk je naar het licht toe. Het beste kun je de verf er eerst verticaal opzetten en dan horizontaal verdelen. Je rolt hem dan weer verticaal na. De voorkeur gaat uit van beneden naar boven, maar kies er in ieder geval voor om altijd dezelfde kant op te verven. Als de muur klaar is, laat je hem goed drogen. Het liefste een hele dag. Is de muur nog niet helemaal gedekt, verf hem dan de volgende dag nog een keer.

Licht is belangrijk

Het licht speelt sowieso een belangrijke rol met het kiezen van de kleur verf. Je kunt het beste kleuren kiezen aan de hand van de zonligging om de mooiste effecten te verkrijgen. Natuurlijk speelt de functie van een bepaalde ruimte ook een rol. In de slaapkamer wil je vaak rustigere kleuren dan in de kinderkamer. Wit met een beetje kleur er doorheen kan al voor hele speciale effecten zorgen. Maar misschien wil je wel een donkere accentkleur op een muur. Kies in dat geval voor de muur die tegenover de ramen ligt. Als er weinig licht op de muur staat, lijkt hij vaak nog donkerder.

Previous «
Next »