Gereedschapstip: de haakse slijper

  • rogier
  • januari 20, 2019
  • Comments Off
slijptol

Wat is een haakse slijper en waarvoor gebruik je dit gereedschap?
Een haakse slijper wordt in het bouwvakkersjargon ook wel slijptol of flex genoemd. Een haakse slijper is een slijptol die zijn naam ontleend heeft aan de stand van de slijper ten opzichte van het motordeel. De slijper staat haaks ten opzicht van de motor, vandaar dat deze dan ook haakse slijper heet. Maar waarom zou je eigenlijk een haakse slijper kopen? Wat kun je met dit gereedschap? Een haakse slijper kopen is noodzakelijk als je een eigen klussenbedrijf hebt, stratenmaker bent, loodgieter of een regelmatige doe-het-zelver bent. Met een haakse slijptol worden metaalplaten en metalen buizen doormidden geslepen, maar ook steen, betonijzer en houtmateriaal. Naast slijpen kan er moet een slijptol of haakse slijper ook afgebraamd, ontroest en geborsteld worden. Ook het polijsten van metalen voorwerpen of aangekoekt vuil verwijderen is met een slijptol prima te doen. 

Hoe werkt een slijptol eigenlijk?
Maar hoe werkt een slijptol precies? Een flex of slijptol werkt via de aandrijving van ofwel elektriciteit ofwel benzine. Maar eerst wordt er op de machine een specifieke tol gezet. Dat kan een metaalborstel zijn als er geschuurd of gepolijst wordt, maar natuurlijk ook een tol voor het doormidden slijpen metalen voorwerpen of bijvoorbeeld steen. Wanneer de slijptol aangezet wordt, gaat de slijper razendsnel ronddraaien. Door contact te maken met het te bewerken object – zoals steen, metaal, betonijzer of hout – kan de juiste vorm uitgesneden worden. 

Verschillen tussen haakse slijpers
Er zijn diverse uitvoeringen en dus ook verschillen tussen haakse slijpers. De belangrijkste haakse slijper verschillen worden bepaald door het te bewerken materiaal. Wil je metaal, steen, hout, een ijzeren buis, keramiek of juist betonijzer bewerken en doorzagen? Kijk dan goed dat je kiest voor een verwisselbare schijf die bestand is tegen het te slijpen materiaal. Verder kun je om te polijsten kiezen voor een metaalborstelschijf. Ook voor het wegwerken van bramen zijn specifieke schijftollen ontwikkeld, evenals voor de bewerking van hout en speksteen. En zelfs vloertegels van keramiek, toch een vrij hard materiaal, kunnen met een haakse slijper aangepakt worden. Daarvoor zet je een speciale tolschijf met diamantkorrels op de slijptol. Kijk bij de aanschaf van de accessoires bij een haakse slijper dus goed naar de haakse slijper verschillen op het gebied van toepassing en koop die materialen die je nodig hebt. 

De allround klusser zorgt voor een breed assortiment accessoires
Ben je allround ondernemer met een klussenbedrijf of bewerk je regelmatig materialen in huis of als hobby? Dan is het slim om te gaan voor een complete collectie schijven waar je alle klussen mee kunt oppakken. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan als je een slijp- of zaagklus hebt en heb je altijd een of meer geschikte schijven voor jouw haakse slijptol in huis. 

Let ook goed op de veiligheid
Belangrijk is het om goed op de veiligheid te letten, want werken met een slijptol kan gevaarlijk zijn als je onvoorzichtig met dit gereedschap omgaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de slijptol uitstaat als je de stekker in het stopcontact doet. Draag gezichtsbescherming (een veiligheidsbril) en gehoorbescherming tijdens het slijpen zelf. En leg na gebruik jouw haakse slijper nooit weg voordat de slijptol helemaal tot stilstand is gekomen. Als je deze tips en regels in het oog houdt, kan er weinig verkeerd gaan. Veel slijpplezier toegewenst!

Previous «
Next »