Elektra aanleggen in jouw droomwoning

  • Klusjes
  • september 2, 2020
  • Comments Off
elektra aanleggen

Na lange tijd zoeken heb je via via een droomwoning gevonden op het platteland. Het gebouw is degelijk gebouwd en dateert uit de 18e eeuw, maar het is over de afgelopen jaren toch een beetje verwaarloosd geraakt. Er mag dan ook nog behoorlijk wat werk gedaan worden aan je nieuwe woning voordat deze ook daadwerkelijk weer woonklaar gemaakt zal zijn. 

Het lijkt er nu nog op alsof er de afgelopen twintig jaar niemand in deze woning is binnen gestapt en dat is er ook wel een beetje aan af te zien. Dikke stoflagen liggen nu op de kozijnen en in de keuken hangen spinnenwebben langs de gootsteen en de afzuigkap. Het is met recht een vergeten plek en er dient grondig geïnvesteerd te worden in bijvoorbeeld nieuwe badkamers en toiletten. Maar ook de keuken kan een nodige opknapbeurt gebruiken en dient van de nodige moderne snufjes te worden voorzien. 

Een bijzonder belangrijk aspect van het renoveren van een ouder type woning is het vernieuwen van het elektriciteitsnetwerk. Zeker als het gaat om woningen waar soms tientallen jaren niets aan veranderd is, is het essentieel alle bedrading goed langs te lopen. De huishoudelijke temperatuur van nu is behoorlijk veranderd ten opzichte van vroeger en het energiegebruik van witgoed kan toch een heel gebruik hebben dan voorheen, waardoor oude en versleten bedrading toch voor een heel andere voltage komt te staan. 

Denk bijvoorbeeld aan een inductie kookplaat in de keuken. Dit zijn grootgebruikers van veel energie en de hoeveelheid Watt die door je bedrading heen gaat is behoorlijk te noemen. Dit kan dan ook wel de nodige problemen opleveren voor de rest van je leidingnet. Als groepen niet goed op elkaar zijn afgestemd wat betreft energiegebruik, kan dit voor bijvoorbeeld kortsluiting zorgen. Door de installatie van een nieuwe groepenkast en bijbehorend systeem kun je deze problemen makkelijk uit de weg gaan. Of misschien is het eenvoudig uitbreiden van een bestaand systeem een betere oplossing. 

Door goed de hoeveelheid energie na te gaan die je in verschillende ruimtes of zones van je huis zult gaan gebruiken, kun je deze in zogenaamde groepen aanleggen, om er zeker van te zijn dat je je leidingnet niet overbelast. Als je van plan bent om meerdere zware elektronische apparaten naast elkaar te gebruiken en je komt tot een energieverbruik van meer dan 8000W, dan is het verstandig om te kijken naar een 3 fase groepenkast. Dit is normaal gesproken in de meeste type huizen niet het geval, maar mocht je bijvoorbeeld een oplaadpunt voor een elektrische auto willen aanleggen, dan is het toch belangrijk om hier rekening mee te houden.

Previous «
Next »