• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • De redenen waarom het verstandig is om een groen dak in combinatie met zonnepanelen te nemen

De redenen waarom het verstandig is om een groen dak in combinatie met zonnepanelen te nemen

  • Klusjes
  • februari 15, 2023
  • Comments Off

Veel mensen denken dat een dak ofwel een groen dak kan zijn ofwel zonnepanelen voor zonne-energie kan hebben, maar niet beide. Dit is echter niet het geval. Het combineren van de twee technologieën is steeds meer gebruikelijk in veel landen in Europa. Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk lopen voorop in het combineren hiervan, maar Nederlanders ontdekken ook de grote voordelen. Wil jij weten waarom een groen dak met zonnepanelen zo interessant is? Lees dan snel verder, want hieronder geven we je alle ins en outs!

Een bio zonnedak

Een zogenaamd ‘bio zonnedak’ wekt energie op en biedt alle voordelen van een groendak… en in feite kunnen beide systemen ook van elkaar profiteren. Er is ondertussen substantieel bewijs dat het combineren van zonnepanelen en vegetatie op het dak de volgende voordelen kan opleveren.

Efficiëntere werking zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen efficiënter werken op een dak wanneer ze op een groen dak worden geïnstalleerd. Het microklimaat rond de panelen is belangrijk. Als het te warm is, kunnen de panelen aan efficiëntie inboeten. Vooral in de zomer kan het groendak verkoelend werken. Het hele jaar door kunnen groene daken helpen om de omgevingstemperatuur rond de panelen beter te houden. Op deze manier ontstaat de beste temperatuur voor zonnepanelen om het meest efficiënt te werken.

Eenvoudigere installatie?

Een groendak maakt de installatie van zonnepanelen eenvoudiger. Het groendak zorgt voor de ballast om de zonnepanelen op hun plaats te houden. Hierdoor is er geen impact op de onderliggende waterdichtingslaag. De zonnepanelen kunnen ook de diversiteit aan vegetatie, en dus ook fauna, op het dak vergroten. De panelen creëren bijvoorbeeld schaduwrijke gebieden aan de onderkant, met regenafvoer waardoor vochtigere gebieden aan de voorkant, en drogere gebieden aan de achterkant, ontstaan. Hierdoor ontstaat een omgeving, waarin een grotere verscheidenheid aan vegetatie kan gedijen, wat op zijn beurt een grotere verscheidenheid aan vlinders, bijen, kevers en andere insectensoorten aantrekt.

Goede installatie vereist

Als bio zonnedaken echter niet op de juiste manier worden ontworpen en geïnstalleerd, kan er iets misgaan. Zonnepanelen worden maar al te vaak gezien als het belangrijkste element. Ze leveren immers energie die een duidelijke financiële waarde heeft. Maar als de beplanting gewoon als aankleding rond de panelen wordt gezien, zullen de hierboven genoemde pluspunten vrij gemakkelijk in minpunten veranderen. Als panelen te dicht bij elkaar zijn geplaatst en de verkeerde soort planten het hebben overgenomen zal een dergelijk dak je niet de voordelen bieden van een bio zonnedak.

Er zijn een aantal voorbeelden van projecten over de hele wereld die groene daken combineren met zonne-energie. In Londen is het dak van het Olympic Park Media Centre in Stratford er één. Het bio zonnedak van Standard Chartered Bank in de stad is een andere. Met een toegenomen interesse in zonne-energie op daken, zullen dergelijke projecten waarschijnlijk toenemen. In Zwitserland zijn er door het hele land bio zonnedak projecten. De in 2000 geïnstalleerde Messe Hall in Basel was een van de eerste. Het is ook een van de grootste zonnedaken van het land.

Bio zonnedaken de toekomst?

Groene daken in combinatie met zonnepanelen op het dak zouden de toekomst moeten zijn. Helaas kiezen architecten er maar al te vaak voor om de twee technologieën op een dak te scheiden. Maar nu de druk toeneemt om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen en steden te creëren die rekening houden met het klimaat, maken groene daken met opwekking van zonne-energie zeker deel uit van een slimme toekomst voor steden.

Previous «
Next »