Zelf een tv meubel op maat maken, hoe pak je dat aan?

  • Klusjes
  • januari 22, 2024
  • Comments Off
Tv meubel op maat

Ben je op zoek naar een tv-meubel, maar vind je bij de winkels op de woonboulevard geen meubel dat helemaal naar je zin is? Je kunt er ook voor kiezen om zelf een tv-meubel op maat te maken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar als je een beetje handig bent, zet je gewoon een maatwerk tv-meubel in je woonkamer.

Een goede werktekening als basis voor je tv-meubel

Het voordeel van zelf een tv meubel op maat maken, is dat je bij het ontwerp alle vrijheid hebt. Je vult zelf het aantal vakken in. Dit kunnen zowel open of dichte opbergvakken zijn. Natuurlijk moet je bij een maatwerk tv-meubel met een aantal zaken rekening houden, zodat je meubel goed tot zijn recht komt.

Maak voor je begint een gedetailleerde werktekening. Houd daarbij rekening met de grootte van de televisie. Voor een plat scherm hoeft een kast niet diep te zijn, twintig centimeter volstaat vaak. Heb je weinig ruimte in huis, dan is dat een ideale afmeting. Maar wil je op de kast ook nog andere zaken neerzetten, zoals decoratie of een lamp, dan maak je het meubel uiteraard breder. In een bredere kast kun je bovendien andere apparatuur kwijt die je nodig hebt bij de televisie, zoals satellietontvangers of geluidsapparatuur.

Bij het bepalen van de lengte let je op symmetrie. Het is bijvoorbeeld mooi als de tv in het midden van het tv-meubel staat of hangt. Houd je aan weerszijden genoeg ruimte over, dan geeft dat een stijlvol effect.

Je maatwerk tv-meubel in de stijl van je inrichting

Behalve het maken van een technische werktekening, met daarop de maten van je tv-meubel, maak je tevens een ontwerp in kleur. Dit geeft je een goede indruk van het uiteindelijke resultaat. Het geeft je ook de mogelijkheid om verschillende variaties uit te werken op het gebied van kleur. Wil je een natuurlijke uitstraling, dan kies je voor een kast in een houtkleur.

Voor een moderne uitvoering ga je voor een witte of een zwarte kast. Daarbij kun je ook nog spelen met de verfsoort die je gebruikt. Denk aan hoogglans of een matte verflaag. Teken eveneens verschillende vormen of kleuren handgrepen voor de kastdeurtjes in. Dat maakt het eenvoudiger om tot in detail de juiste keuze te maken.

Het materiaal om een tv-meubel te maken

Weet je zeker dat je het tv-meubel in een bepaalde kleur gaat schilderen, dan is het praktisch om de kast van mdf te maken. Deze planken van geperste houtvezels gaan jaren mee. Voor een kast met een natuurlijke uitstraling kies je houten planken die je kunt lakken.

Voor het monteren van de kast mogen houtlijm, schroeven en eventueel deurscharnieren niet ontbreken.

Tips voor het tv meubel op maat maken

Waar moet je verder aan denken bij je maatwerk tv-meubel? Laat de planken bij het verkooppunt alvast op maat maken. Dat scheelt je een hoop werk. Let er bij het ontwerp op dat je voldoende ruimte hebt om de draden van de televisie uit het zicht te houden.

Kijk je niet graag naar een leeg, zwart scherm als de televisie uit staat? Neem dan in je ontwerp een tv-lift op, die je in het tv-meubel kunt laten verdwijnen.

Previous «
Next »