Hoe kun je groene, duurzame bouwmaterialen gebruiken?

  • rogier
  • november 23, 2022
  • Comments Off
zo kun je groene, duurzame bouwmaterialen gebruiken

Om te profiteren van het hedendaagse enthousiasme voor “groene” bouwmaterialen, worden veel producten groen gelabeld, hoewel ze twijfelachtig zijn als het gaat om hun milieuvriendelijkheid. Het kopen van groene producten voor jouw huis renovatie kan een uitdaging zijn: hoe kun je de echt milieuvriendelijke bouwmaterialen onderscheiden van alle twijfelachtige marketingstunts die er zijn? Bedrijven laten flyers drukken met daarop allerlei met daarop allerlei aanbiedingen en milieuvriendelijke materialen, maar verifieer wel altijd even hoe milieuvriendelijk deze materialen eigenlijk zijn. Een goede vuistregel is om te zoeken naar producten gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare materialen en producten met gerecyclede inhoud. Hier is een korte lijst van duurzame bouwproducten voor jouw volgende woningrenovatie, gerangschikt per categorie.

Vloeren

Bamboe: Bamboe is geen houtsoort, maar een snelgroeiend gras. Bamboe groeit in slechts ongeveer vijf jaar tot oogstbare rijpheid, waardoor het een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal is.

Kurk: Kurk is een hernieuwbaar materiaal dat wordt geoogst van mediterrane kurkeiken. De bast vernieuwt zichzelf vrij snel nadat hij van de stammen van de bomen is verwijderd. Kurk is een belangrijk hernieuwbaar marktgewas in sommige mediterrane landen, dus het gebruik ervan is zowel milieuvriendelijk als economisch.

FSC hout: FSC staat voor Forest Stewardship Council, een non-profitorganisatie die ervoor wil zorgen dat hout wordt geoogst op een ecologisch duurzame manier die ook sociaal gunstig is. Wanneer jij vloerproducten koopt met het label FSC-gecertificeerd, kun je er zeker van zijn dat deze zijn geoogst met het belang van zowel bossen als burgers in gedachten.

duurzame bouwmaterialen gebruiken

Gebruikte houten planken: Oude houten planken die zijn geborgen bij sloopwerkzaamheden kunnen geweldig materiaal zijn voor vloeren, waardoor ze een antieke charme krijgen. Bergingsbedrijven en antiekwinkels kunnen grote hoeveelheden massief houten vloeren en andere houten planken op voorraad hebben.

Natuurlijke of gerecyclede tapijten: Veel tapijt producten worden gemaakt van synthetische vezels die zijn gemaakt van chemicaliën, maar er zijn ook tapijten van natuurlijke vezels, waaronder wol, zeegras, kokos, jute en sisal. Sloopbedrijven kunnen ook nauwelijks versleten vloerbedekking van sloopwerkzaamheden verkopen.

Gerecycled rubber: Er is een verscheidenheid aan vloermaterialen beschikbaar die zijn gemaakt van gerecyclede rubber producten, zoals oude banden. Rubberen vloertegels of rubberen vloeren kunnen een goede keuze zijn voor recreatie- of werkplaatsruimtes. Een gerecyclede rubberen onderlaag is ook beschikbaar voor gebruik onder de vloerbedekking.

Gerecyclede tegels: Gebruikte keramische tegels zijn mogelijk ook verkrijgbaar bij sloopbedrijven en antiekwinkels. De stijlen zijn vaak erg uniek.

Linoleum: als alternatief voor vinyltegels en plaatvloeren is linoleum een ​​milieuvriendelijkere keuze. Linoleum wordt gemaakt van lijnolie harsen vermengd met hout- en kurkdeeltjes.

Verf

VOS-arme verf: VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen, verwijzend naar organische chemicaliën zoals formaldehyde, die in de lucht kunnen “uitgassen”. VOS-arme verven hebben een kleinere verhouding organische verbindingen.

groene, duurzame bouwmaterialen gebruiken

Zero VOS-verf: Sommige verven elimineren alle VOS’s. Ze kunnen duur zijn, maar kunnen de beste keuze zijn voor mensen met een hoge gevoeligheid voor VOS.

Natuurlijke verf: Natuurlijke of organische verven gebruiken alleen natuurlijke aardmaterialen en zijn biologisch afbreekbaar. Een echte natuurlijke verf is volledig vrij van petrochemicaliën, die zelfs in de meeste VOS-vrije latexverven aanwezig zijn.

Muren en plafonds

Gerecyclede gipsplaat: Gipsplaten zoals EcoRock zijn gemaakt met maar liefst 80 procent gerecyclede materialen.

FSC-houtskeletbouw: Voor draagconstructies kun je kiezen voor hout dat het FSC-keurmerk draagt.

Speciale afwerkingen

Gerecycled glas: Er is een verscheidenheid aan wand- en vloertegels beschikbaar die gebruik maken van verpulverd en gerecycled glas.

Grasdoekbehang: Het meeste behang is op vinyl gebaseerd, maar je kunt ook grasdoekbehang gebruiken dat hernieuwbare grassen gebruikt.

Isolatie

Spray-isolatie van sojabonen schuim: in plaats van isolatie van glasvezelmat, kan sproei-isolatie van sojabonen schuim dezelfde isolatiewaarde bieden.

Versnipperde krant: versnipperd en behandeld met brandvertragers, versnipperde kranten en andere cellulosematerialen zorgt voor een uitstekende isolatie voor bijvoorbeeld zolderbalk holtes.

Versnipperd denim: Versnipperde spijkerbroeken en andere stoffen materialen vormen ook een goede instort isolatie voor zolderruimtes.

Gerecycled plastic: Nog een andere goede isolatie is gemaakt van pellets van gerecyclede kunststoffen, zoals melkpakken.

Isolatie van schapenwollen matten: Als alternatief voor matten van glasvezel kunnen rollen schapenwol-isolatie worden gebruikt voor het isoleren van spouwmuren en plafonds. Schapenwol is een beetje duur, maar heeft een uitstekende R-waarde.

Hoe kun je groene, duurzame bouwmaterialen gebruiken

Hout en freeswerk

Geborgen freeswerk en trimwerk: sloopbedrijven en antiekwinkels hebben vaak een aanzienlijke voorraad houtsnijwerk en freeswerk, vaak in stijlen die elders moeilijk te vinden zijn.

FSC hout freeswerk en frezen: Als je nieuw houtwerk en freeswerk koopt, zoek dan naar producten met de FSC-certificering.

Dakbedekking

Gerecycled metaal: zoek naar metalen dakpanelen gemaakt van gerecycled aluminium, staal, koper of legeringen die verschillende metalen combineren.

Leisteentegels: Leisteen en andere stenen dakbedekkingsproducten bevatten natuurlijke aardertsen en zijn vrij van chemicaliën.

Kleipan: Dakpannen gemaakt van klei bestaan ​​uit natuurlijke aardertsen die gebakken zijn; ze bevatten geen petroleum of chemicaliën.

FSC-hout shakes: Als je kiest voor natuurlijke hout shakes voor het dak, zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar producten met de FSC-certificering, die ervoor zorgen dat het hout is geoogst op een manier die milieuvriendelijk en sociaal verantwoord is.

Groendak: Als een opkomende trend integreren groene daken levend plantaardig materiaal in het dakoppervlak. Groene daken zijn al tientallen jaren populair in delen van Europa, maar worden nu over de hele wereld erg populair. Groene daken hebben zeer goede isolerende eigenschappen.

Previous «
Next »