• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Door te passen en meten beslagen ten ijs komen; bereid je klus goed voor!

Door te passen en meten beslagen ten ijs komen; bereid je klus goed voor!

  • Klusjes
  • mei 15, 2018
  • Comments Off

Een duidelijk doel voor ogen hebben, de financiën rond krijgen en de beste vaklui inschakelen. Dat zijn slechts enkele zaken die je vooraf moet regelen voordat je aan een groot verbouwingsproject wilt beginnen. Onderschat daarom niet het belang van een goede voorbereiding als je gaat klussen en zorg voor een overzicht van je grootse plannen.

Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een duidelijk stappenplan samengesteld, zodat je weet welke volgorde je aan dient te houden voorafgaand aan en tijdens je verbouwing.

Stap 1: Het doel

Allereerst raden we je aan jezelf de vraag te stellen: ‘wat wil ik precies gaan verbouwen?’ En bedenk dan ook meteen of het een klus is die je zelf kunt opknappen of dat je hier juist hulp voor nodig hebt van vrienden en familie of juist van professionals. Welk gedeelte van je woning mag blijven staan en wat moet wijken? Welke materialen moeten er worden verwijderd en komen daar dezelfde voor in de plaats? Denk hier goed over na en en teken een gedetailleerd plan uit. Maak ook bouwtekeningen of laat dit doen door iemand die er verstand van heeft.

Stap 2: De kosten

Hoe groter de verbouwing hoe hoger uiteraard de daaraan verbonden kosten uit zullen vallen. In deze fase kun je controleren of je wel voldoende geld opzij hebt gezet om die jeukende handen hun gang te laten gaan en met je project kunt gaan beginnen. Ga bij jezelf na welke gereedschappen en materialen je nodig hebt. Werkkleding is evenmin gratis en ook voor de huur van zwaardere apparaten mag je diep in de buidel tasten!

Stap 3: De financiering

Mocht je het met je persoonlijke budget toch niet redden, dan kun je er nog altijd voor kiezen om te gaan lenen. Lopen de kosten echt te hoog op? Dan zou je je project kunnen heroverwegen of uitstellen totdat je het financieel wél kunt bolwerken. Bovendien moet je je afvragen of je idee wel zo verstandig is voor de meerwaarde van je huis, mocht je het later nog willen verkopen.

Ga ook na bij de gemeente of je voor jouw renovatieplannen een vergunning nodig hebt. Als het om een aanbouw gaat, is dit meestal wel zo. In dat geval kun je bij je gemeente een zogenoemde omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen aanvragen.

Stap 4: De overeenstemming

En dan hebben we het over die met de omwonenden. Natuurlijk is het eveneens belangrijk om nog een stapje terug te doen en het met je partner eens te zijn over de aanstaande verbouwing. Maar je buren zullen ook een flinke tijd last hebben van flink wat lawaai. Daarnaast is het mogelijk dat een aanbouw hun kwaliteit van leven beïnvloedt door invallend zonlicht te blokkeren en/of uitzicht te belemmeren. Bovendien heb je in deze fase nog de kans om met de directe betrokkenen de koppen bij elkaar te steken en te zien of je kunt besparen op kosten, oneffenheden uit je plan halen en eventuele verbeteri8ngen aanbrengen in het ontwerp. Vervolgens kun je eindelijk aan de slag!

Stap 5: De klus

Voor deze centrale fase is alles in staat van paraatheid; je medeklussers – vrienden/familieleden en/of vaklui – zijn gearriveerd, je hebt alle gereedschappen en materialen in huis en je hebt genoeg ruimte over voor de afvalcontainer.

Jawel, voor grotere klussen is een container huren cruciaal. Hierin kun je verschillende afvalstromen kwijt; let er dus goed op welke container je nodig hebt voor de materialen waar jij vanaf wilt.

Zodra je container geïnstalleerd is, kun je helemaal los gaan! Omdat je nu een plek hebt voor al je afval, profiteer je direct van meer bewegingsruimte. Zorg er daarom ook voor dat je al je gereedschappen opruimt zodra je ze niet direct nodig hebt. Zo kun je te allen tijde volop manoeuvreren!

Stap 6: De oplevering

Terwijl de renovatie nog aan de gang is, dient deze stap zich al aan. Maak je gebruik van een aannemer? Leun dan niet achterover om hem of haar al het werk te laten doen. Blijf op de hoogte van het gehele proces en controleer of alles naar tevredenheid gebeurt. Op deze manier bewaak je het resultaat en leef je toe naar een oplevering van hoge kwaliteit!

 

Previous «
Next »